Trumpov poradca Bannon označil pravicových radikálov za klaunov

Hlavný poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon učinil pre mnohých nečakaný výrok a odsúdil belošských nacionalistov.

17.08.2017 11:58
Steve Bannon Foto: ,
Najdôležitejší poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa prekvapil odsudzujúcim výrokom na adresu belošských nacionalistov.
debata (3)

Kontroverzný poradca, ktorého americké médiá označujú za najväčšieho stúpenca krajnej pravice v Bielom dome, nazval pravicových radikálov „klaunmi“. Urobil tak deň potom, čo Trump pripísal rovnaký diel viny za víkendové násilnosti v Charlottsville belošským rasistom aj ich odporcom.

„Títo ľudia, to je zbierka klaunov,“ povedal Bannon liberálnemu magazínu na adresu pravicových extrémistov, ktorých úloha je podľa neho výrazne preceňovaná.

Bývalý šéf ultrakonzerva­tivního webu Breitbart News v minulosti šíril xenofóbne názory a je považovaný za spojivo Trumpa a krajného krídla Republikánskej strany. Bannon patril k prezidentovým obľúbencom, po udalostiach v Charlottesville však médiá už niekoľko dní špekulujú o jeho skorom odchode. O ten vraj usilujú ďalší poprední členovia prezidentovho tímu vrátane nového personálneho šéfa Johna Kellyho. Sám Trump sa v utorok k jeho zotrvaniu v Bielom dome vyjadril nejednoznačne.

Prezident vyvolal nebývalo jednotnú vlnu kritiky utorkovým vyhlásením, v ktorom postavil na roveň blošských rasistov a neonacistov prevolávajúcich nenávistné heslá a ich odporcov na sobotňajšej demonštrácii v Charlottesville. Belošský radikál tam narazil autom do davu a zabil mladú ženu. Republikáni aj demokrati Trumpovi vyčítajú, že svojimi slovami legitimizuje aktivity krajnej pravice.

„Etno-nacionalisti, to sú zúfalci. Je to okrajový prvok,“ vyhlásil Bannon. „Médiá sa im podľa mňa venujú až príliš,“ dodal muž, ktorý sa už v minulosti dištancoval od krajnej pravice. Sám Bannon sa označuje za nacionalistu, ktorým je vraj preto, že mu vadia negatívne dopady globalizácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #extrémizmus #rasisti #Donald Trump #Steve Bannon #Charlottesville #belošskí nacionalisti