Turecko kritizuje návrh Nemecka, aby s ním EÚ nerokovala o colnej únii

Nemecká kancelárka Angela Merkelová poškodila dôveryhodnosť Európskej únie, keď povedala, že by dvadsaťosmička mala pozastaviť rokovania o rozšírení colnej únie s Tureckom. V Ankare to dnes povedal turecký minister pre európske záležitosti Ömer Çelik.

17.08.2017 12:10
Turecko, prevrat Foto: ,
Kritiku od Bruselu vyvolal aj tvrdý postup tureckého režimu po minuloročnom potlačenom pokuse o prevrat.
debata

„Je to nešťastný výrok. Musíme zdôrazniť, že žiadny člen EÚ by nemal dávať príkazy úniovým inštitúciám,“ uviedol Çelik podľa agentúry Reuters. Dodal, že ide o nebezpečnú situáciu a ohrozenie dôveryhodnosti EÚ.

Çelik je presvedčený, že z modernizácie colnej únie by profitovali obe strany. „Ale oni sa správajú, ako keby to bola láskavosť voči Turecku. Dovoľte mi povedať to jasne: my sa neponáhľame,“ doplnil.

Merkelová v predvolebnom rozhovore s mladými YouTubermi povedala, že kvôli zvýšenému napätiu vo vzájomných vzťahoch teraz nebudú s Tureckom rokovať o rozšírení colnej únie. Jej výrok si všimli hlavne turecké médiá, napríklad denník Daily Sabah.

Colná únia medzi Tureckom a EÚ funguje od roku 1996. Vzťahuje sa iba pre priemyselné výrobky a spracované poľnohospodárske výrobky. Turecká vláda považuje jej súčasnú podobu za nevýhodnú a dlhodobo požaduje revíziu.

Nemecká vláda nechce modernizovať colnú úniu

Agentúra Reuters koncom júla uviedla, že sa dostala k dokumentu, na základe ktorého nemecká vláda chce, aby Európska komisia pozastavila prípravu rokovaní o modernizácii colnej únie medzi Tureckom a EÚ. Pokračovanie rozhovorov by podľa Berlína vyslalo „zlý signál“. Dokument vraj uvádza aj množstvo iných opatrení, ktoré by mali zaviesť v rámci celej EÚ. Cieľom je zvýšiť finančný tlak na Turecko preto, aby táto krajina dodržiavala právny poriadok.

Kritiku od Bruselu a európskych vlád vyvolal tvrdý postup tureckého režimu po minuloročnom potlačenom pokuse o prevrat aj sporné tohtoročné referendum, ktoré posilnilo prezidentove právomoci. Turecko navyše zvažuje obnovu trestu smrti, čo je pre úniu neprijateľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #colná únia