Väznený iránsky opozičný vodca Karrúbí začal hladovku

Iránsky opozičný predák Mahdi Karrúbí, ktorý je od roku 2011 v domácom väzení, začal v stredu protestnú hladovku. Požaduje, aby jeho dom opustili príslušníci bezpečnostných zložiek a aby ho oficiálne obvinili a postavili pred súd. Dnes museli sedemdesiatdeväťročného neúspešného prezidentského kandidáta z roku 2009 kvôli zdravotným problémom hospitalizovať.

17.08.2017 13:45
Hasan Rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhaní. Mahdi Karrúbí ho podporil vo voľbách.
debata
Reformátorského politika Karrúbího do domáceho väzenia uvrhli preto, že nabádal opozíciu, aby sa znovu vydala do ulíc po vzore demonštrantov v arabských krajinách. Oficiálne ho nikdy neobvinili.

„Islamská republika zvyčajne prezentuje domáce väzenie ako prejav zdvorilosti voči zadržiavaným a argumentuje, že ak by títo ľudia stáli pred súdom, čelili by veľmi tvrdým trestom. Môj otec hovorí, že sa nebojí výsledku súdu, aj keby to mal byť trest smrti,“ vyhlásil Karrúbího syn, ktorý žije v Británii.

Islamská republika zvyčajne prezentuje domáce väzenie ako prejav zdvorilosti voči zadržiavaným a argumentuje, že ak by títo ľudia stáli pred súdom, čelili by veľmi tvrdým trestom. Môj otec hovorí, že sa nebojí výsledku súdu, aj keby to mal byť trest smrti.
syn Mahdiho Karrúbího

Podľa rodiny sú bezpečnostní agenti v Karrúbího dome prítomní 24 hodín denne a celý dom sledujú videokamerami a odpočúvacími zariadeniami. 79-ročný duchovný trpí zdravotnými ťažkosťami a minulý mesiac podstúpil operáciu srdca.

Bývalý predseda parlamentu Karrúbí kandidoval s ďalším reformátorským politikom Mírom Hosejnom Músávím v prezidentských voľbách v júni 2009. Obaja sa potom stali vedúcimi osobnosťami masových demonštrácií, ktoré vypukli po hlasovaní. Účastníci protestov poukazovali na to, že voľby, ktoré vyhral zástanca tvrdej línie Mahmúd Ahmadínedžád, boli zmanipulované.

Chceli arabskú jar v Iráne, dostali domáce väzenie

Vo februári 2011 Karrúbího, Músávího a Músavího manželku uvrhli do domáceho väzenia po tom, čo opoziční vodcovia vyzvali svojich stúpencov, aby vyšli do ulíc, tak ako ľudia v ďalších krajinách v rámci demonštrácií arabskej jari.

V tohtoročných májových voľbách Karrúbí podporil prezidenta Hasana Rúháního, ktorý úspešne obhájil svoj mandát. Rúhání ale zatiaľ nesplnil svoj predvolebný sľub, že opozičného vodcu prepustí. Podľa iránskych činiteľov väznenie vodcov opozície požaduje duchovný vodca Ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má vo významných politických otázkach konečné slovo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #opozícia #hladovka #domáce väzenie #Mahdi Karrúbí