Austráliu pobúrila senátorka v burke. Jej snaha o zákaz odevu podporu nenašla

Austrálska krajne pravicová senátorka Pauline Hansonová vyvolala rozruch, keď prišla do parlamentu oblečená do čiernej burky.

17.08.2017 14:18
debata (34)

Vodkyňa protiimigračnej strany Jeden národ si burku obliekla v rámci kampane, ktorá má za cieľ presadiť celoštátny zákaz nosenia závojov a šatiek zahaľujúcich tvár.

Zosmiešňovať túto komunitu, zaháňať ju do kúta, robiť si žarty z jej náboženského odevu je otrasné.
minister spravodlivosti George Brandis

Burka je jednoliaty závoj, ktorý zakrýva celé telo vrátane tváre a ponecháva len mriežku pre oči. Je spájaná s najkonzerva­tívnejším výkladom Koránu, často ju nosia moslimky v Afganistane či Pakistane.

Hansonová v burke sedela v parlamente viac ako desať minút, potom si ju vyzliekla a vysvetlila ostatným poslancom, že chce podobné odevy v krajine z bezpečnostných dôvodov zakázať.

Pauline Hansonová prišla do parlamentu na... Foto: SITA/AP, Jed Cooper
Pauline Hansonová, burka, senát, australia, senatorka Pauline Hansonová prišla do parlamentu na zasadnutie dolnej komory oblečená do čiernej burky.

„Keď prídete do banky či inej verejnej budovy v kukle alebo helme, nariadia vám6, aby ste si ju dali dole. Prečo sa to isté netýka ľudí, ktorí si zahaľujú tvár, a nemôžu tak byť identifikovaní?“ pýtala sa Hansonová, ktorá v posledných rokoch vedie kampaň proti zahaľujúcemu islamskému oblečeniu alebo proti stavaniu mešít v Austrálii.

Krok krajne pravicovej političky, ktorej strana má v 76-člennej komore parlamentu štyroch zástupcov, vzbudil rozhorčenie u rady členov vlády a ďalších činiteľov, vrátane ministra spravodlivosti George Brandis.

Ten senátorku vyzval, aby neurážala náboženské skupiny. V emocionálnom prejave Brandis Hansonovej povedal, že by jej čin mohol znepriateliť asi 500-tisíc Austrálčanov, ktorí sa hlásia k islamu.

„Zosmiešňovať túto komunitu, zaháňať ju do kúta, robiť si žarty z jej náboženského odevu je otrasné,“ vyhlásil Brandis. „Nie, senátorka Hansonová, burku nezakážeme,“ dodal.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #parlament #Korán #Austrália #moslimovia #odevy