Hlavného podozrivého z terorizmu v Paríži budú stíhať aj za prestrelku v Bruseli

Salah Abdeslam, ktorý je hlavným podozrivým z teroristických útokov vo Francúzsku z novembra 2015, pri ktorých zomrelo 130 ľudí, pôjde pred súd aj v Belgicku. Dôvodom je prestrelka s políciou pár dní predtým, ako ho v Bruseli zatkli.

17.08.2017 15:36
debata
Salah Abdeslam sa chcel odpáliť pri... Foto: SITA/AP
terorista, Salah Abdeslam, Salah Abdeslam sa chcel odpáliť pri teroristických útokoch v Paríži v roku 2015, v Belgicku ho budú súdiť pre prestrelku s políciou.

Úrad federálneho prokurátora vo štvrtok potvrdil, že Abdeslama a jeho možného komplica budú stíhať za pokusy o vraždu. Termín procesu by mohli stanoviť v nadchádzajúcich týždňoch.

Abdeslam sa po útokoch vo Francúzsku ukrýval spolu s ďalšími dvoma mužmi v bruselskom byte, keď tam 15. marca 2016 prišla polícia. Pri následnej prestrelke sa zranili štyria policajti, jedného podozrivého zastrelili a zvyšným sa podarilo ujsť. Abdeslama zadržali o tri dni neskôr pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek a v súčasnosti sa nachádza vo francúzskom väzení.

Na výsluchu povedal, že sa 13. novembra 2015 plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil. Útoky v Paríži a v Saint-Denis si vyžiadali 130 obetí na životoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #Salah Abdeslam