Trump označil odstraňovanie konfederačných pamätníkov za smutné a pochabé

Odstraňovanie konfederačných pamätníkov z amerických miest je smutné a pochabé a pripravuje Američanov o pripomienku ich histórie. V ďalšej reakcii na diskusiu vyvolanú sobotnými násilnosťami v Charlottesville to dnes napísal prezident Donald Trump, ktorý sa postavil na stranu zástancov zachovania odkazu predstaviteľov Konfederácie obhajujúcich otroctvo.

17.08.2017 16:31
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump. Ilustračné foto.
debata (36)

„Som smutný, keď vidím, ako je história a kultúra našej skvelej krajiny ničená odstraňovaním našich krásnych sôch a pamätníkov. Históriu nemôžete zmeniť, ale poučiť sa z nej môžete,“ napísal prezident na twitteri.

Práve odstraňovanie sochy južanského generála Roberta Leeho z parku v meste Charlottesville sa v sobotu stalo dôvodom na usporiadanie demonštrácie niekoľkých skupín americkej krajnej pravice, medzi ktorými boli aj neonacisti vybavení nacistickými symbolmi a vykrikujúci nenávistné hesla. Po nájazde auta riadeného belošským radikálom do účastníkov protidemonštrácie usporiadanej odporcami rasizmu zomrela mladá obhajkyňa práv menšín a 19 ľudí zranili.

Trump síce rasizmus najprv odsúdil, neskôr však vinu za násilnosti pripísal rovným dielom bielym rasistom aj ich odporcom, čím vyvolal nezvyčajne širokú záplavu nesúhlasných reakcií. „Robert E. Lee, Stonewall Jackson – kto bude ďalší, Washington, Jefferson? Aké pochabé!“ pokračoval Trump v dnešnom twitterovom vyhlásení, keď naznačil, že by niektorí aktivisti mohli chcieť odstrániť po predstaviteľoch Konfederácie aj pomníky zakladateľov USA, pretože boli majiteľmi otrokov.

Vlna odstraňovania konfederačných symbolov začala v USA po predminulom rasovom útoku v Charlestone v Južnej Karolíne, kde strelec zabil deväť černochov. Kým zástancovia konfederačných pomníkov či vlajok tvrdia, že sú súčasťou bohatej americkej histórie, ich odporcovia v nich vidia prežité symboly belošskej nadradenosti.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Donald Trump #Charlottesviille #konfederačné pamätníky