Svetoví politici a aj športovci odsúdili útok v Barcelone

Pri teroristickom útoku v metropole Katalánska zomrelo najmenej 13 ľudí a viac ako 100 bolo zranených. Smútok nad udalosťou vyjadrili predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a ďalší najvyšší úniový predstavitelia a za nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú jej hovorca.

17.08.2017 22:07 , aktualizované: 18.08.2017 00:16
debata (33)

Účasť a ponuku pomôcť vyjadril aj americký prezident Donald Trump či minister zahraničia Rex Tillerson.

„Sme hlboko zarmútení nad obeťami odporného útoku v Barcelone a vyjadrujeme Španielom solidaritu a priateľstvo,“ reagoval hovorca Merkelovej Steffen Seibert. V podobnom duchu reagoval Juncker, ktorý tiež vyzdvihol hrdinstvo tých, ktorí napriek nebezpečenstvu ponáhľali na pomoc tým, ktorí sa ocitli v najvyššom ohrození.

Trump: Buďte tvrdí a silní

„Spojené štáty odsudzujú teroristický útok v Barcelone a urobia všetko, čo je nevyhnutné na to, aby pomohli. Buďte tvrdí a silní, milujeme vás!“ napísal Trump na twitteri.

Podľa Tillerson by teroristi z celého sveta mali vedieť, že USA a ich spojenci sú odhodlaní ich dopadnúť a postaviť pred súd. Americká prvá dáma Melania Trumpová venovala Barcelone „svoje myšlienky a modlitby“.

Sme jednotní v obrane mieru

„Celá Európa stojí za Barcelonou. Naše myšlienky sú s obeťami a všetkými postihnutými týmto zbabelým útokom proti nevinným,“ reagoval na twitteri Tusk.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani okrem iného zdôraznil, že „celá EÚ je jednotná v obrane mieru“. Podobne odsúdil útok a hovoril o spojeneckej jednote proti terorizmu predseda Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že je myšlienkami s obeťami a so zasahujúcimi záchranári. „Spojené kráľovstvo stojí pri Španielsku proti teroru,“ vyhlásila na twitteri.

Londýn stojí pri Barcelone

Londýnsky starosta Sadiq Khan uviedol, že myslia na obete „tohto barbarského teroristického útoku“, a dodal, že britská metropola stojí pri Barcelone proti „teroristické­mu zlu“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron napísal, že všetky myšlienky a solidarita Francúzska smerujú k obetiam tragického útoku v Barcelone.

„Zostávame jednotní a odhodlaní,“ upozornil. Ozvali sa aj starostovia Paríža a Nice, ktoré sa v minulosti tiež stali obeťou teroristického ú­toku.

„Barcelona a Paríž sú mestami zdieľanie, lásky a tolerancie. Tieto hodnoty sú silnejšie než tento ohavný a zbabelý terorizmus,“ reagovala parížska starostka Anne Hidalgová. Zhrození z incidentu a podporu obetiam „hanebného útoku“ vyjadril starosta mesta Nice Christian Estrosi.

Nepodľahnime diktatúre strachu

Po teroristickom útoku v Barcelone vyjadrili úprimnú sústrasť a podporu aj futbalové hviezdy Lionel Messi s Cristianom Ronaldom. Gareth Bale zase na twitteri vyzval, že ľudia nesmú podľahnúť diktatúre strachu.

Messi, ktorý pôsobí práve v Barcelone, umiestnil na instagram čiernobielu fotografiu katalánskeho mesta s čiernou stuhou. „Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť a podporu rodinám a priateľom obetí toho hrozného útoku v našej milovanej Barcelone. Úplne odsudzujem akékoľvek násilie,“ napísal argentínsky útočník.

Nie terorizmu. Nie diktatúre násilia

„Ale nevzdáme sa, pretože je nás oveľa viac tých, ktorí chcú žiť v mieri, bez nenávisti, vo svete, kde rešpekt a tolerancia sú základy nášho spolužitia,“ dodal Messi.

„Zo správ z Barcelony som zdesený,“ reagoval úradujúci najlepší futbalista sveta Portugalčan Ronaldo.

„Myslím na všetkých v Barcelone. Nie terorizmu. Nie diktatúre násilia,“ pridal jeho spoluhráč z Realu Madrid Bale. Smútok a podporu vyjadrili aj bývalý hráč Barcelony a majster sveta Brazílčan Ronaldinho, ale aj Luis Suárez alebo Andrés Iniesta.

Nadal: Rozdrvilo ma to

„Keď som počul o útoku v krásnej Barcelone, zasiahol ma obrovský smútok,“ pridal niekdajší anglický reprezentant Gary Lineker, ktorý za katalánsky celok nastupoval v rokoch 1986 až 1989. „Načo taký barbarský čin môže poslúžiť, je mimo moje chápanie,“ dodal.

„Čo sa stalo v Barcelone, ma rozdrvilo. Myslím na všetky zasiahnuté rodiny a mesto,“ vyhlásil víťaz 15 grandslamov tenista Rafael Nadal, ktorého strýko Ángel patril v rokoch 1991 až 1999 do tímu futbalovej Barcelony.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko #barcelona #teroristický útok #útok v Barcelone