Španieli zmarili ďalší útok autom, zastrelili päť mužov

Španielska polícia v noci zo štvrtka na piatok zabila päť ľudí, ktorí sa v osobnom automobile pokúsili zrážať chodcov v prístavnom meste Cambrils. Niektorí mali na tele výbušniny. Od Barcelony je mesto Cambrils vzdialené približne sto kilometrov, nachádza sa južnejšie na pobreží.

18.08.2017 03:00 , aktualizované: 05:00
debata (39)

Páchatelia zranili šesť ľudí a jedného policajta predtým, než ich bezpečnostné sily dokázali zneškodniť. Štyroch mužov zastrelili na mieste, piaty zomrel na následky zranení, informovala katalánska polícia na svojom twitterovom účte.

Polícia pri zásahu v meste Cambrils, kde piati... Foto: Reuters
Španielsko, Cambrils, útok Polícia pri zásahu v meste Cambrils, kde piati muži v aute útočili na chodcov. Pri zásahu ich policajti zastrelili. Záber z videa agentúry Reuters.

Policajný zásah nasledoval po štvrtkovom útoku v Barcelone, pri ktorom prišlo o život 13 ľudí a viac ako stovka ďalších utrpela zranenia. Polícia počas zásahu vyzývala obyvateľov mesta Cambrils, aby nevychádzali zo svojich domovov.

Podľa španielskej televízie RTVE mohli byť zastrelení muži oblečení do výbušných viest. Vozidlo útočníkov zastavila až zrážka s autom policajnej hliadky. Polícia preto pozvala pyrotechnikov, ktorí dostali za úlohu vykonať preventívne riadené výbuchy, aby prípadné trhaviny aktivovali a vyhodili ich tak do povetria.

Jeden zo zranených je v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. V Španielsku je najmä počas prázdnin veľa ľudí v uliciach aj v neskorých nočných hodinách, vrátane turistov.

„Údajní teroristi jazdili na Audi A3 a zrazili niekoľko ľudí, než narazili na hliadku, a potom sa začala streľba,“ povedal podľa agentúry AFP hovorca katalánskej regionálnej vlády.

„Mezi druhou a pol treťou sme boli na plážovej promenáde. Počuli sme streľbu a mysleli sme si, že to musia byť rakety, ale boli to výstrely,“ povedal 20-ročný zamestnanec reštaurácie Markel Artabe.

Útoky v mestách Barcelona a Cambrils dávajú španielski vyšetrovatelia do súvislosti so stredajším výbuchom v dome v meste Alcanar, ktoré leží sto kilometrov južne od Barcelony. Pri explózii zahynula jedna osoba a sedem ďalších utrpelo zranenia. Explóziu zrejme zapríčinila neopatrná manipulácia s plynovou bombou, ktorá zrejme mala slúžiť ako súčasť nálože.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko