Saakašvili sa usiluje o vrátenie občianstva a návrat na Ukrajinu

Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odesy Michail Saakašvili sa v Poľsku pripravuje na návrat na Ukrajinu.

18.08.2017 07:49
Michail Saakašvili Foto:
Michailovi Saakašvilimu odňali ukrajinské i gruzínske občianstvo.
debata (8)

Agentúre AP povedal, že cestu chce podniknúť 10. septembra. Saakašvili prišiel o ukrajinské občianstvo minulý mesiac po ostrom spore s prezidentom Petrom Porošenkom. O občianstvo rodného Gruzínska prišiel v decembri 2015; v neprítomnosti bol v Tbilisi obvinený zo zneužitia úradu.

Saakašvili v rozhovore uviedol, že sa chce vrátiť na Ukrajinu 10. septembra cez pozemný hraničný prechod. Vraj bude usilovať o znovuzískanie ukrajinského občianstva. „Chcem sa len vrátiť na súd, aby som mohol obhájiť svoje práva,“ povedal.

Štyridsaťdeväťročný Saakašvili bol prezidentom Gruzínska v rokoch 2004 až 2013. Porošenko pôvodne Saakašviliho na Ukrajinu sám zavolal a v roku 2015 mu zveril post odeského gubernátora. Neskôr ale gruzínsky exprezident Porošenka tvrdo kritizoval za to, že vraj váha v krajine s reformami a otvára dvere korupčníkom. Minulý mesiac ukrajinský prezident nariadil, aby Saakašvilimu odobrali občianstvo; niekdajší gubernátor bol v tom čase v zahraničí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošensko #odňaté občianstvo