Teror v Španielsku: 14 mŕtvych, 130 zranených. Teroristi plánovali väčšie útoky

Po teroristických útokoch v Španielsku zomrela ďalšia žena. Počet obetí stúpol na 14. Španielska polícia stále pátra po vodičovi dodávky, 18-ročnom mužovi, ktorý z miesta útoku ušiel.

18.08.2017 07:57 , aktualizované: 16:23
Barcelona, dav, trúchlenie, kráľ Felipe Foto: ,
Španielsky kráľ Felipe, premiér Mariano Rajoy a prezident autonómnej oblasti Katalánsko Carles Puigdemont a dav trúchliacich si uctili obete štvrtkových teroristických útokov minútou ticha.
debata (42)

Ďalšia žena podľahla zraneniam po útoku v meste Cambrils, informovala katalánska záchranná služba. Teroristické útoky v Barcelone a v Cambrils si teda spolu vyžiadali 14 obetí.

Počet zranených vzrástol zo doteraz uvádzanej stovky na 130. Mŕtvi a zranení pochádzajú z celkovo 34 krajín sveta. Španielska polícia v piatok zatkla v súvislosti s útokmi štvoricu mužov. Troch v meste Ripoli a jedného v Alcanare. Podľa agentúry Reuters majú traja z nich marocký pôvod a jeden je Španiel. Sú vo veku od 21 do 34 rokov a nemajú žiadnu kriminálnu minulosť.

Šéf katalánskej polície Josep Lluis Trapero informoval, že „útoky v Barcelone a v Cambrils boli starostlivo plánované.“ Takisto dodal, že skupina teroristov operovala z mesta Alcanar, asi 120 kilometrov od barcelony a „plánovala omnoho väčšie útoky ako tie, ktorá sa jej podarilo vykonať,“ dodal podľa BBC Trapero.

Najdôležitejšie informácie

  • Teroristi útočili na ulici La Rambla v Barcelone
  • Aj v meste Cambrils došlo k pokusu o útok, polícia zastrelila päticu mužov
  • K teroristickému činu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu
  • Zahynulo 14 ľudí
  • Zranených je viac ako 130 osôb z 34 krajín, z toho 15 ťažko
  • Polícia zatkla sedem ľudí, o.i. Španiela a Maročana
  • Zložky stále pátrajú po vodičovi dodávky, 18-ročnom Moussovi Oukabirovi
  • Svet si minútou ticha v piatok uctil obete besnenia teroristov

Trapero tiež potvrdil, že existuje prepojenie medzi barcelonským útokom, útočníkmi v Cambrils, výbuchom v Alcanar a nájdeným vozidlom vo Vinc.

Deň po najkrvavejších teroristických útokoch v Španielsku za posledných trinásť rokov stále pátra španielska polícia po vodičovi dodávky, ktorá zabíjala ľudí v Barcelone. Je ním 18-ročný Moussa Oukabir.

Polícia však pracuje aj s hypotézou, že by Oukabir mohol byť medzi piatimi ozbrojencami, ktorých v noci policajné zložky zastrelili pri pokuse o druhý útok v Cambrils.

Policajti v noci zastrelili päť útočníkov, ktorí sa v meste Cambrils neďaleko katalánskej metropoly pokúšali narážať do ľudí a ktorých akcia podľa úradov mala spojitosť s barcelonským atentátom. Teroristická bunka mala podľa vyšetrovateľov až osem ľudí, ktorí okrem iného chystali útok plynovými bombami, uviedla agentúra Reuters.

Po štvrtkovom útoku zostáva v kritickom stave v nemocniciach 15 osôb a panujú obavy, že počet mŕtvych sa môže z doterajších 14 zvýšiť. Medzi obeťami boli doteraz identifikovaní traja nemeckí občania a Belgičanka.

Talianske ministerstvo zahraničia uviedlo, že medzi mŕtvymi sú dvaja Taliani. Španielske médiá píšu o tom, že o život prišiel aj šesťdesiatročný Španiel a jeho dvaja rodinní príslušníci. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol, že jedna z obetí je z USA. Zranení boli podľa úradov občania viac ako 34 krajín, medzi nimi 26 Francúzov.

Po Španielovi z africkej enklávy Melilla a Maročanovi, ktorých zadržali hneď vo štvrtok, polícia zatkla tretieho podozrivého človeka v meste Ripoll. Španielska prokuratúra informovala, že prví dvaja zrejme v minulosti nemali žiadne väzby na džihádistické skupiny ani sa nepodieľali na teroristickej činnosti. Žiadny z nich nebol vodičom auta, ktorý narazil do davu.

Polícia stále pátra najmenej po jednom mužovi, ktorým je podľa televízie RTVE Moussa Oukabir, brat jedného zo zadržaných Drissa Oukabira. Práve hľadaného polícia podozrieva, že mohol byť vodičom vozidla, ktorý v Barcelone zabíjal.

Útok v Barcelone

V centre španielskej Barcelony narazila do davu turistov dodávka. Polícia potvrdila, že išlo o teroristický čin.

Fotogaléria
Ranení ľudia po útoku v španielskej Barcelone...
Chodci v španielskej Barcelone, v ktorej sa...
+7Ľudia v uliciach španielskej Barcelony, kde sa...

Španieli držali minútu ticha, pietu vyhlasujú aj inde

Tisíce ľudí si napoludnie uctili obete štvrtkového teroristického útoku v centre Barcelony minútou ticha. Pietneho zhromaždenia na rozľahlom Katalánskom námestí sa okrem iného zúčastnili kráľ Felipe VI. a premiér Mariano Rajoy.

Po minúte ticha začal dav na zaplnenom priestranstve spontánne tlieskať. Na viac ako dvojminútový aplauz nadviazali ľudia skandovaním odkazu určeného teroristom: „Nemám strach!“

Svoju účasť Španielsku pietnymi gestami vyjadrujú aj politici v rôznych častiach Európy. Nemecké politické strany sa zhodli, že dnes s ohľadom na atentát prerušia volebnú kampaň. Členovia Európskej komisie sa zase pridajú k minúte ticha.

Španielska polícia zároveň už opäť otvorila pre verejnosť barcelonskú promenádu ​​La Rambla, kde vo štvrtok po nájazde dodávky riadenej teroristom zomrelo 14 ľudí a viac ako stovka bola zranená. Na severnom konci tejto rušnej triedy sa na Katalánskom námestí na poludnie uskutoční pietne zhromaždenie zvolané miestnou radnicou.

K tomuto aktu sa v Bruseli symbolicky pridajú členovia Európskej komisie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa s ohľadom na štvrtkový útok dohodla so svojím hlavným volebným rivalom Martinom Schulzom na jednodňovom prerušení kampane pred septembrovými voľbami. Podľa šéfa sociálnych demokratov je to „znamenie solidarity s ľuďmi zasiahnutými (útokom) v Španielsku“.

Útoky v Barcelone a v Cambrils súvisia

Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn pre rádio RAC1 v piatok uviedol, že oba útoky sú prepojené, no zatiaľ bližšie nešpecifikoval, čo ich spája. Celá bunka je zrejme spojená aj so stredajším výbuchom v byte v meste Alcanar, kde sa teroristi snažili premeniť na útočnej zbrane plynovej bomby. Pri explózii tam zahynul jeden človek a sedem ďalších bolo zranených. Minister tiež, že vodič z Barcelony je stále na slobode.

V Cambrils južne od Barcelony zabila katalánska polícia piatich podozrivých. Pri ďalšom pokuse o teroristický útok utrpelo zranenia aj šesť civilistov a jeden príslušník polície. Nálože, ktoré mali teroristi na sebe, už polícia zneškodnila. Úrady zatiaľ nezverejnili detaily o incidente, no podľa miestnych médií narazilo auto do policajného automobilu a ľudí pri ňom.

Stalo sa tak zhruba osem hodín po tom, ako dodávka v Barcelone vošla medzi ľudí, pričom zabila 14 z nich a okolo stovky zranila, asi 15 z nich vážne. Medzi mŕtvymi a zranenými sú podľa katalánskej polície občania 24 krajín.

Katalánsko bolo pravdepodobným terčom

Španielska tlač sa v komentároch zhoduje, že nie je veľkým prekvapením, že sa útok odohral práve v Barcelone. List El Mundo upozorňuje, že podľa španielskych expertov je Katalánsko regiónom, kde sa džihádisti radikalizujú rýchlejšie ako v iných oblastiach krajiny. Sčasti za tým stojí fakt, že v tejto oblasti žije viac moslimov a miestne mešity nie sú pod dohľadom úradov. Prispievajú k tomu ale aj miestni politici, ktorí sa starajú skôr o nezávislosť od Španielska než o bezpečnostné témy, uviedol denník.

Podľa webu elperiódico.com americká Ústredná spravodajská služba CIA pred dvoma mesiacmi upozorňovala katalánskej úrady na riziko možného útoku v Barcelone.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #teroristický čin #Joaquim Forn #Cambrils