V USA panuje neistota ohľadne jadrového arzenálu KĽDR

Medzi americkými odborníkmi panuje značná neistota o rozsahu severokórejského jadrového arzenálu. Podľa spravodajských služieb má režim k dispozícii 30 až 60 jadrových bômb, odhady civilných expertov sa pohybujú medzi 12 a 30. Nedostatočné informácie komplikujú podľa odborníkov mieru amerického odstrašenia a rozsah obrany územia USA aj spojencov.

18.08.2017 11:44
severná kórea, rakety Foto:
Režim Kim Čong-una stále zlepšuje svoje vojenské kapacity.
debata (9)

„Faktom zostáva, že jednoducho nevieme, koľko jadrových zbraní majú,“ povedal expert z agentúry AP na ázijské zbrojné programy Bruce Bennett. „Či na tom záleží? Bez pochyby.“ dodal.

Ak má KĽDR jadrových zbraní málo, na začiatku možného konfliktu ich podľa názoru odborníkov nenasadí. Ak ich je viac ako 30, takmer určite ich použijú. Zisteniu skutočného množstva bráni fakt, že severokórejský jadrový program sa realizuje v prísnom utajení, testy sú podzemné a miesta, kde sa obohacuje urán, nedostupné.

Na vojenské riešenie zabudnite. Kým niekto neukáže, ako zachrániť desať miliónov ľudí v Soule pred konvenčným útokom počas prvých 30 minút vojny, neviem, o čom je reč. Vojenské riešenie neexistuje, dostali nás.
Steve Bannon, hlavný stratég Bieleho domu

Ak by vypukla vojna, Severnú Kóreu by pravdepodobne tento konflikt zničil. Avšak, ak má Pchjongjang rakety dosahujúce až na územie USA, pomer síl sa mení. Postaveniu severokórejskej armády by prospelo, keby mala niekoľko spoľahlivých medzikontinen­tálnych rakiet a k tomu ešte rakety kratšieho doletu schopné zasiahnuť juhokórejskú metropolu Soul. Riziko obrovských strát komplikuje vyhliadku na preventívny úder.

Jasne sa k tomu vyjadril stratég Bieleho domu Steve Bannon. „Na vojenské riešenie zabudnite. Kým niekto neukáže, ako zachrániť desať miliónov ľudí v Soule pred konvenčným útokom počas prvých 30 minút vojny, neviem, o čom je reč. Vojenské riešenie neexistuje, dostali nás,“ povedal Bannon novinárom.

Už okolo päť, šesť jadrových zbraní má určitú schopnosť odradiť nepriateľov, tvrdí bývalý expert Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Olli Heinonen. „Ešte vyššie číslo zvyšuje možnosť útoku a schopnosť druhého úderu s použitím ponoriek, ktoré KĽDR vyrába,“ povedal fínsky expert. Severná Kórea má dostatok jadrového materiálu na výrobu 40 bômb.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #zbrane #konflikt #jadrový program