Vojna v Sýrii je podľa Asadovej poradkyne takmer na konci

Vojna v Sýrii, ktorá sa začala pred šiestimi rokmi, je takmer na konci. Povedala to prezidentova poradkyňa Busajna Šaabanová, ktorá tvrdí, že zahraničné štáty už obmedzili pomoc povstalcom. Šaabanová tiež povedala, že sýrska vláda v krajine nebude tolerovať armády, ktoré sú podľa nej "nelegitímne", to znamená americkú aj tureckú.

18.08.2017 15:33
rakka, syria Foto: ,
Sýrske deti a mladiství sledujú na ulici v Rakke prejazd vojenského konvoja armády USA. Ilustračné foto.
debata (45)

Sýria do krajiny pustila armády Ruska a Iránu, Turecko do bojov vstúpilo na severe krajiny pri svojich hraniciach. Spojené štáty vedú medzinárodnú koalíciu v boji proti islamským radikálom. O tom, že je vojna na konci, podľa poradkyne svedčí fakt, že Sýria prvýkrát od začiatku bojov organizovala v Damasku medzinárodný veľtrh. „Sme na ceste k oživeniu,“ citovala Šaabanovú sýrska agentúra SANA.

Rovnako ako bojujeme proti terorizmu, budeme bojovať proti nelegitímnej prítomnosti v našej krajine, či už ide o USA alebo o Turecko.
Busajna Šaabanová, poradkyňa Bašára Asada

Americký prezident Donald Trump ukončil pomoc Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vzbúrencom a Turecko, ktoré tiež dlho stálo za odporcami prezidenta Assada, už tiež prestalo trvať na Asadovom zosadení. Namiesto toho si buduje vzťahy s Asadovým spojencom Ruskom a zameralo sa na boj proti Kurdom pri svojich hraniciach.

„Rovnako ako bojujeme proti terorizmu, budeme bojovať proti nelegitímnej prítomnosti v našej krajine, či už ide o USA alebo o Turecko,“ povedala Šaabanová.

Veľtrh sa v sýrskej metropole konal za účasti krajín regiónu a Šaabanová ho označila za dôkaz „bodu obratu“ vo vojne.

V Západnej Sýrii tento boj upokojilo miestne prímerie. Armáda sa môže sústrediť na boj proti radikálom, ktorí sú stále na severe a východe krajiny. Vojna si vyžiadala státisíce obetí a vyvolala utečeneckú krízu, pretože svoje domovy opustilo 11 miliónov Sýrčanov. Niektorí z nich sú v zahraničí.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Turecko #konflikt #vojna v Sýrii #Busajna Šaabanová