Malalu prijali na Oxford. Ako školáčku sa ju Taliban pokúsil zabiť

Bojovníčka za práva dievčat na vzdelanie Malala Yousafzaiová oznámila na svojom Twitteri, že ju prijali na prestížnu univerzitu Oxford.

18.08.2017 16:34
Mideast Pakistan Malala Shooting Foto: ,
Malala Yousafzaiová na archívnej snímke z roku 2013.
debata (12)

Mladú Palestínku postrelil člen Talibanu, keď mala len pätnásť rokov. Útok prežila a stala sa najmladšou držiteľkou Nobelovej ceny za mier. Jej príbeh upozornil na dôležitosť problému v menej vyspelých krajinách, kde dievčatá nemajú prístup k vzdelaniu.

V Palestíne, odkadiaľ Malala pochádza, čelia dievčatá hrozbe napadnutia, ak sa rozhodnú chodiť do školy. Islamskí radikáli sú zásadne proti vzdelávaniu žien a preto Malalu, ktorá verejne o tomto probléme hovorila a sama školu navštevovala, postrelili. Stalo sa to počas jej cesty zo školy, útočník ju postrelil trikrát: do hlavy, krku a pliec. Útok Malalu podľa jej slov v rozhovore pre americké Národné verejné rádio ešte viac posilnil a zbavil ju strachu zo smrti.

Taliban sa snaží udržať ženy pod nadvládou a v tieni mužov. Vzdelanie by ženám pomohlo vymaniť sa spod ich nadvlády, a tak sa extrémisti snažia spraviť všetko preto, aby ženy neštudovali. V Palestíne zničili stovky škôl a pokúsili sa zabiť iba 15-ročnú Malalu.

Po útoku Malala spolu jej s otcom, ktorý ju viedol k boju za vzdelanie, založili fond, nesúci jej meno, organizáciu sprístupňujúcu vzdelanie dievčat. Po ukončení strednej školy sa Malala chystá na Oxforde študovať filozofiu, politiku a ekonomiku. „Najprv naberiem silu pomocou vedomostí, vzdelania. Musím ťažko pracovať. Keď budem dostatočne silná, vrátim sa do Pakistanu,“ povedala Malala počas rozhovoru pre rádio o svojich budúcich plánoch.

Vo vyspelých krajinách majú dnes už muži aj ženy prístup k vzdelaniu rovnaký a prekážkou ostávajú už len sociálne pomery. V mnohých európskych krajinách či v Severnej Amerike študuje na univerzitách už viac žien ako mužov. V iných zaostalejších častiach sveta dievčatá prístup k vzdelaniu nemajú. Problém so vzdelaním tu majú samozrejme všetky deti, dievčatá aj chlapci. Napríklad v Somálsku podľa OSN navštevujú školu len štyri z desiatich detí.

Dievčatá sú na tom ale ešte horšie. Môžu za to predovšetkým zakorenené predstavy o úlohe ženy v starostlivosti o deti, na čo vzdelanie predsa netreba. Podľa dát Malalinej organizácie je momentálne bez vzdelania vo svete približne 130 miliónov dievčat. Dôvodom sú vojnové konflikty, manželstvá neplnoletých či detská práca.

Rovnaký prístup k vzdelaniu je základným kameňom rovnocennosti medzi pohlaviami. Pokiaľ môžu ženy navštevovať školu, má to pozitívny vplyv na ich zdravie, zdravie ich detí ale aj ekonomiku štátu, v ktorom žijú. Ak budú mať ženy príležitosť byť samostatné a nezávislé, čo získajú najmä vďaka vzdelaniu, budú môcť bojovať za svoje práva. „Ak chcete mať jasnú budúcnosť, musíte na tom začať pracovať teraz a nečakať, kým to za vás urobí niekto iný,“ motivovala Malala ženy počas svojho príhovoru v OSN.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Oxford #Malala Jusafzaiová