Sme v (staro)novej fáze boja s terorizmom

Vracajúci sa bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát (IS). A miestni zradikalizovaní extrémisti, ktorí chcú niečo dokázať.

19.08.2017 12:30
barcelona, la rambla Foto: ,
Ľudia po útoku utekajú z ulice La Rambla.
debata (7)

Tieto dve skupiny tvoria nebezpečný mix teroristického ohrozenia v Európe, ktorý pravdepodobne stál aj za štvrtkovými útokmi v Španielsku. Tie si vyžiadali najmenej 15 mŕtvych a desiatky zranených.

IS stráca územie v Iraku a Sýrii. O to viac sa však môže snažiť zasiahnuť Európu. V júli denník Guardian informoval o zozname 173 bojovníkov, ktorých vraj IS vycvičil na spáchanie útokov na Západe. Informácie o nich dali dohromady americké tajné služby. Guardian pripomenul, že nie je jasné, či a koľko z týchto teroristov už v Európe skutočne pôsobí. Je však zjavné, že hrozbu berú bezpečnostné služby veľmi vážne. Zároveň sa však musia zaoberať pokračujúcimi problémami, ktoré spôsobujú neraz osamelí zradikalizovaní páchatelia, ktorí ani nemusia mať priamy kontakt s nejakými štruktúrami IS či inej radikálnej organizácie. Ich zbraňou boli vo viacerých prípadoch autá, do ktorých nasadli a vrazili nimi do davu ľudí. Podobný scenár sa odohral vo štvrtok podvečer v Barcelone. Ale zásah polície v katalánskom Cambrilse naznačuje, že mohlo ísť o prepracovanejšiu akciu. Bezpečnostné jednotky v meste zneškodnili piatich teroristov, ktorí sa pokúšali o ďalší útok. Barcelonu a Cambrils ešte spája stredajšia explózia domu v Alcanare. Tu teroristi pravdepodobne pripravovali silnejšie výbušniny. Svedčia o tom nájdené kanistre s propán-butánom.

"Ak sú všetci páchatelia skutočne súčasťou jednej skupiny, poukazovalo by to na väčšiu, sofistikovanejšiu sieť v porovnaní s tým, čo sme videli pri iných útokoch v Európe, pri ktorých boli použité autá. Na druhej strane mali páchatelia len falošné samovražedné vesty. Potrebujeme viac informácií, ale je možné, že náhodná explózia v Alcanare urýchlila ich konanie, keď sa obávali, že sa prezradili a že ich zatknú. Ak je to tak, tak sme sa asi tesne vyhli väčšiemu útoku. Je možné, že minimálne niektorý z páchateľov mal výcvik alebo kontakty na zahraničnú teroristickú organizáciou, s najväčšou pravdepodobnosťou na IS,“ reagoval pre Pravdu Sam Mullins, expert na terorizmus z Európskeho centra pre bezpečnostné štúdie Georgea C. Marshalla.

Podľa Daniela Heinkeho, šéfa policajného úradu v Brémach, sú útoky v Španielsku pripomienkou, čo všetko radikáli môžu dokázať. "Je to bežná nesprávna predstava, že sa islamistický terorizmus úplne posunul od veľkých, organizovaných útokov, ako boli tie z 11. septembra 2001 či z 11. marca 2004 v Madride, k individuálnym činom, ktoré sme videli v Nice, Berlíne či Štokholme,“ uviedol pre Pravdu známy medzinárodný expert na terorizmus. "V skutočnosti je to tak, že bezpečnostné služby sa musia zaoberať najmenej piatimi rôznymi typmi útokov. Za prvým môžu stáť skupiny priamo riadené organizáciami ako IS. Za druhým bunky, ktoré teroristické siete inšpirujú, ale neriadia. Za tretím zase jednotlivci, ktorých priamo vyslala extrémistická skupina. Štvrtý zase môžu mať na svedomí jednotlivci, ktorým nejakým spôsobom pomáha širšia skupina a pri piatom type útoku ide o ľudí, ktorí sa organizáciami IS inšpirovali, ale nemajú na ne žiadne väzby,“ vysvetlil Heinke, podľa ktorého hrozba zradikalizovaných džihádistov a zahraničných bojovníkov nemá jedno riešenie, lebo sa stále mení.

"Aby sme plány teroristov vedeli odhaliť, potrebná je dobrá medzinárodná spolupráca medzi bezpečnostnými agentúrami a rýchla výmena informácií, aby sme vedeli správne vyhodnotiť úroveň hrozby,“ pripomenul expert.

Ale realita je taká, že nič z toho nemusí stačiť, ani keby naše bezpečnostné opatrenia fungovali dokonale. "Základným problémom v celej Európe momentálne je, aká rozsiahla je hrozba terorizmu. Nie je možné neprestajne monitorovať tisíce potenciálnych násilných extrémistov,“ dodal Mullins.

Otázky a odpovede

Kto vraždil na promenáde v Barcelone?
Vyšetrovatelia označili za páchateľa 18-ročného Moussu Oukabira Soprana. Ide o Maročana, ktorého úrady registrujú, že v Španielsku žije od roku 2005. Bydlisko má uvedené v obci Ripoli, ktorá sa nachádza okolo 100 kilometrov od Barcelony. S políciou doteraz nemal problémy. Pred dvoma rokmi však na internete napísal, že túži zabíjať neveriacich a nechať nažive len moslimov, ktorí sa držia islamu. Pri atentáte použil bielu dodávku. Útočil na slávnej promenáde Las Ramblas, ktorá je dlhá približne 1,2 kilometra.

Ako sa Španielsku dosiaľ darilo predchádzať teroristickým hrozbám zo strany džihádistov?
V roku 2004 krajina zažila horor v Madride, kde pri bombových útokoch na vlaky zomrelo približne 200 ľudí. Išlo o pomstu islamistov za podporu Španielska vo vojne proti irackému diktátorovi Saddámovi Husajnovi. Odvtedy sa nestal veľký útok, v ktorom by mali prsty radikalizovaní moslimovia. Denník El País to pripisuje účinnej spolupráci polície a tajnej služby.

Prečo sa stal najnovší útok práve v Barcelone?
Teroristi vyhľadávajú ako svoj terč najznámejšie mestá či miesta. Jednak sa snažia zabiť čo najviac ľudí, takže si vyberajú zraniteľné časti, jednak sa usilujú zabíjať občanov viacerých štátov, aby vyvolali čo najviac hrôzy a upútali na seba pozornosť. Ďalšou vecou je, že Katalánsko je región, kde dochádza k radikalizovaniu moslimov rýchlejšie ako v ostatných častiach Španielska. "Sčasti je za tým fakt, že v Katalánsku žije viac moslimov a tamojšie mešity nie sú pod dohľadom úradov. Prispievajú k tomu však aj miestni politici, ktorí sa zaoberajú skôr témou nezávislosti od Španielska ako bezpečnostnými otázkami,“ tvrdia noviny El Mundo. Zo štatistík zároveň vyplýva, že takmer štvrtina zo všetkých 178 zatknutých v súvislosti s terorizmom počas posledných troch rokov v Španielsku pochádzala práve z Katalánska.

Aká dráma sa odohrala po masakre v Barcelone v ďalšom katalánskom meste Cambrils?
Ukázalo sa, že v Španielsku sa mali stať koordinované útoky. Policajnú hliadku pri kruhovom objazde prekvapil v noci zo štvrtka na piatok automobil, ktorý sa prirútil a zrazil štyroch chodcov. Z vozidla vyskočilo päť útočníkov, ktorí chceli vraždiť nožmi a mačetami. Jeden policajt s puškou zastrelil štyroch islamistov, piaty stihol utiecť, ale len do neďalekého parku, kde ho zlikvidoval iný policajt. Tento páchateľ však, žiaľ, stačil ešte zaútočiť na jednu ženu, ktorá po prevoze do nemocnice zraneniam podľahla.

(čap, čtk, reuters)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #IS #útok v Barcelone