Dovolenkári o rizikách vedia, more však láka

Zájazdy do Barcelony, Madridu, na španielsku riviéru či ostrovy patria medzi top ciele turistov.

19.08.2017 14:00
Španielsko, kino pod hviezdami, pláž, pláž San... Foto: ,
Ceny dovoleniek v Španielsku sa totiž počas tohto leta udržali na minuloročnej úrovni.
debata (2)

Paradoxne dopyt po dovolenke tu zvýšili práve teroristické útoky v Turecku a Egypte. Obavy pri Egypte sa naplnili v júli, keď sa na pláž dostal šialenec s nožom a zaútočil na ženy. Ako ovplyvnia dovolenkárov štvrtkové udalosti v Barcelone, ukáže sa až o pár dní. Slováci zatiaľ podľa cestoviek zájazdy nerušia.

Útoky sa nedajú vylúčiť už takmer nikde

„Teroristické útoky odradia od cestovania najmä klasických dovolenkárov, ktorí cestujú raz alebo dvakrát do roka,“ hovorí Patrik Vas z Pelikan.sk. Vyhľadávanie leteniek a dovoleniek do Španielska podľa neho zatiaľ nekleslo. Skutočný dosah udalostí v Barcelone sa však naplno ukáže až o niekoľko dní. V prípade Paríža klesol počet rezervácií po teroristických útokoch takmer o tretinu, vysvetľuje Vas, na bežnú úroveň sa vrátili až po šiestich týždňoch. „Ľudia skôr zvažujú vycestovanie do krajín severnej Afriky či do Turecka. Mnoho ľudí tiež uprednostňuje dovolenky doma či v blízkom okolí,“ hovorí bezpečnostná analytička Monika Masariková. Práve obavy z terorizmu ťahali domáci cestovný ruch v minulom roku. V tohtoročnej sezóne získavali na atraktivite hlavne bezpečné destinácie ako napríklad Chorvátsko, hitom bolo aj Grécko a tiež Španielsko či Bulharsko.

Útoky sa však nedajú vylúčiť už takmer nikde. Silné komunity radikálnych islamistov sa podľa Masarikovej nachádzajú najmä vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Nemecku, Belgicku. Španielsko patrilo tento rok u slovenských turistov k najobľúbenejším. „Dostupnosť niektorých hotelov bola nízka už na začiatku sezóny, a väčšina z nich je už vypredaná až do jesene,“ hovorí Vas. Ceny dovoleniek v Španielsku sa totiž počas tohto leta udržali na minuloročnej úrovni. Cez Pelikan.sk je v Barcelone aktuálne vycestovaných 43 ľudí, celkovo je v krajine 327. „V porovnaní s minulým rokom evidujeme približne 6-percentný nárast v počte rezervácií leteniek a dovoleniek do Španielska,“ hovorí Vas.

Pokles záujmu cestovky nečakajú

Minulý rok dovolenkovalo v Španielsku cez cestovky takmer 23-tisíc Slovákov. Oproti roku 2015 si túto destináciu vlani vybralo o takmer šesťtisíc turistov viac. Oficiálne štatistiky za tento rok ešte nie sú, no podľa prvých informácií sa odhaduje, že pôjde o podobné čísla.

"Počet dovolenkárov v Španielsku vrátane ostrovov bude minimálne na úrovni minuloročnej letnej sezóny,“ hovorí prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Stanislav Macko. Ten verí, že záujem o krajinu bude mať naďalej stúpajúcu tendenciu. Riaditeľ cestovnej kancelárie DAKA David Gavaľa hovorí, že letecký zájazd do Barcelony patrí medzi najobľúbenejšie pobyty Slovákov. A to nielen v letnej sezóne. V ponuke na tento rok majú ešte 5 termínov, z ktorých sú dva už úplne vypredané. Pokles záujmu Gavaľa nečaká. „V minulosti sa neznížil ani záujem o Londýn, kde sa žiaľ stal podobný útok,“ hovorí.

Skupinu klientov má v Barcelone cestovná kancelária Satur. Všetci sú v poriadku, uisťovala riaditeľka marketingu Saturu Jana Zedníková. Ďalšia skupina odletela v piatok na poznávací zájazd po Španielsku. „V Španielsku je s každým naším zájazdom aj sprievodca, ktorý je stále v kontakte s naším miestnym partnerom a situáciu neustále pozorujú,“ hovorí Zedníková. Ľudia sa podľa nej na situáciu pýtajú, no zájazd dosiaľ nikto nerušil. Nemyslí si, že útok v Barcelone stiahne záujem o zahraničné dovolenky. „Ľudia si už zvykli, že sa vo svete stále niečo deje,“ hovorí Zedníková.

Na plážach bol pokoj

Štvrtkové útoky v španielskej metropole si cez médiá všimli aj ľudia na plážach, kde oddychujú desaťtisíce turistov vrátane mnohých Slovákov. Mnohé hotelové rezorty si však naďalej žijú svojím dovolenkovým životom. Potvrdil to Martin zo Spišskej Novej Vsi, ktorý aktuálne oddychuje v španielskej Marbelle neďaleko Malagy, vyše tisíc kilometrov od Barcelony. „Ľudia v našom hotelovom komplexe o útokoch v Barcelone vôbec nehovoria. Dovolenky plynú normálnym tempom ako všade inde. Miestne televízie však ukazujú dosť drsné zábery z miesta útoku s mŕtvymi telami a odtrhnutými rukami a nohami. Slováci v meste Marbella sa však neobávajú o svoju bezpečnosť,“ dodal Martin. Na barcelonskej ulici, kde došlo k útokom, Martin bol začiatkom leta. „Ide o široký bulvár, po ktorom sa už začiatkom leta pohybovalo veľa miestnych aj turistov. Útočník si to zrejme dobre uvedomoval,“ doplnil slovenský dovolenkár, ktorý počas svojho pobytu mieni byť v stredisku Marbella a na fakultatívne výlety sa radšej nechystá.

(mar)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #útok v Barcelone