Trump – nielen spúšťač uragánu v médiách

"Odmietam s ním hovoriť," odkázala matka Heather Heyerovej (32), usmrtenej nedávno v Charlottesville pravicovým radikálom.

19.08.2017 11:00
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (6)

Susan Broová tak v programe televízie ABC reagovala na niekoľko neúspešných telefonických pokusov pracovníkov Bieleho domu dovolať sa telefonicky do jej bytu v Charlottesville.

„Ak ešte raz zatelefonujú, tak to nezdvihnem,“ vyhlásila matka mladej ženy, ktorá minulý víkend zahynula, keď do davu odporcov rasistickej demonštrácie narazil vozidlom mladý pravicový radikál James Alex Fields Jr. Dnes čaká na súd vo väzení. Svoj postoj odôvodnila Susan Broová vyhlásením prezidenta, ktorý položil znamienko rovnosti medzi protestujúcimi neonacistami a ich odporcami. Podľa najnovších prieskumov sa percento nespokojencov s politikou Trumpa pohybuje okolo 50 percent a stále narastá.

Obrátila sa mu chrbtom už aj Fox News

Amerického prezidenta v tejto súvislosti sotva poteší skutočnosť zverejnená týždenníkom Newsweek, podľa ktorej v mesiacoch február až máj Trumpova popularita v Rusku bola skoro dvakrát vyššia ako podpora ruského lídra Vladimira Putina v USA (53 % respektíve 23 %). Pritom Trump sa každý deň pokúša presvedčiť Američanov o správnosti svojej politiky. Napríklad najnovším vyhlásením, podľa ktorého „USA sú pripravené na akékoľvek problémy a ich hranice sú pevné“. Reagoval tak už tradične na jednej zo sociálnych sietí na štvrtkový teroristický útok v Barcelone.

„Ministerstvo vnútornej bezpečnosti a polícia sú v pohotovosti a starostlivo sledujú akékoľvek náznaky problémov,“ odkázal prezident spoluobčanom. Nezabudol následne obviniť demokratov z „obštrukčnej“ politiky v podobe blokovania činnosti súdov a garantovania bezpečnosti. Najnovšie sa však od Trumpa ušlo aj vedeniu jeho obľúbenej televízie Fox News, ktorá vari jediná „má pochopenie“ pre nevyspytateľné politické správanie amerického lídra. Tentoraz to však bola prisilná káva aj pre Fox News.

„Neexistujú dobrí nacisti, dobrí členovia Ku-klux-klanu ani dobrí teroristi,“ vyhlásil James Murdoch, syn známeho mediálneho magnáta a dnes šéf spoločnosti 21st Century Fox, ktorá zastrešuje aj televíziu Fox News. Reagoval tak na Trumpove tvrdenie, že medzi stúpencami krajnej pravice sú „aj veľmi dobrí ľudia“. Podľa Murdocha nielen udalosti v Charlottesville, ale tiež Trumpove reakcie na ne „sú znepokojujúce pre nás všetkých“. „Postaviť sa nacistom je nevyhnutné. Neexistujú dobrí nacisti. Ani dobrí členovia Ku-klux-klanu, ani dobrí teroristi,“ napísal v hromadnom e-maili svojím priateľom a partnerom, o ktorom informuje agentúra AP.

Gardegga: Fascinuje ma, že pôsobí na ľudí ako spúšť

Prejav aj nespokojnosti verejnosti s Trumpovým konaním najnovšie symbolicky vystihuje jeho socha z umelej hmoty, ktorá zobrazuje prezidenta sediaceho na lavičke, ako kŕmi holuby tweetmi. Autor diela Alexander Gardegga (48) informoval, že socha, zatiaľ v newyorskom Centrál Parku, je prejavom misie mieru. Neskôr ju plánuje premiestniť do Harlemu, štvrte Afroameričanov. Ako pripomína agentúra TASS, práve Afroameričaniov si Trump pohneval v predvolebnej kampani. A tak väčšina z nich odovzdala hlas protikandidátovi, Hillary Clintonovej. Po hlasovaní aktívne protestovali hlavne proti Trumpovej politike znižovania výdavkov v sociálnej oblasti, či proti jeho reformám systému zdravotného poistenia.

„Nechcem, aby dielo vyznelo za či proti 45. prezidentovi USA. Nech si ľudia urobia záver sami. Chcel som tak trochu provokovať okoloidúcich, a tak som soche naordinoval úsmev. Fascinuje ma totiž, že pôsobí na ľudí ako spúšť. Často som si všimol, ako jediný jeho tweet vyvolal skutočný uragán v médiách, a to ma prinútilo zamyslieť sa nad tým, odkedy sú Američania takí citliví a zraniteľní,“ pokúša sa vniesť svetlo do svojho konania Gardegga. Zatiaľ však pri premýšľaní musí dávať skôr pozor na policajtov, aby ho kvôli soche „nezbalili“. A tak s ňou denne putuje z miesta na miesto.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump