Novým hlavným podozrivým z útoku v Barcelone je Abouyaaqoub

Vodič dodávky, ktorý vo štvrtok pri teroristickom útoku v Barcelone zabil 13 ľudí, je možno stále nažive a na úteku.

19.08.2017 08:29
Barcelona, útok Foto: ,
Policajt v uliciach španilskej Barcelony, kde sa 17. augusta 2017 odohral teroristický útok prostredníctvom bielej obálky.
debata (5)

Podľa BBC News to tvrdí španielska polícia. Tá vraj teraz pátra po Younesovi Abouyaaqoubovi, ktorého španielske médiá označujú za predpokladaného vodiča vozidla.

Pôvodne bol za kľúčového podozrivého považovaný 17-ročný Moussa Oukabir, ktorý bol medzi piatimi mužmi, ktorých polícia zastrelila pri neskoršom útoku v meste Cambrils západne od Barcelony.

Polícia mala podozrenie, že plán bol sofistikovanejší. Ale v stredu pri explózii v Alcanare prišli o materiál na bomby, takže namiesto toho urobili jednoduchšie atentáty pomocou automobilov. Bezpečnostné úrady sú presvedčené, že útoky v Barcelone a meste Cambrils boli dielom teroristickej bunky s najmenej 12 členmi. Dvadsaťdvaročný Abouyaaqoub sa narodil v Maroku a žil v meste Ripoll severne od Barcelony. Polícia v Ripolle zatkla troch ľudí, iný bol zadržaný v Alcanare. Traja sú Maročania, jeden je Španiel.

Oukabir bol považovaný za hlavného podozrivého. Piatok večer neskoro ale policajný šéf Josep Trapero povedal miestnej televízii, že teória, že bol vodičom dodávky, „má teraz menej váhy“.

El País napísal, že existuje stále väčšie presvedčenie, že Abouyaacoub je hlavným podozrivým. Oukabira polícia podozrieva, že použil dokumenty bratov na prenajatie dodávky, ktorá bola použitá pri barcelonskom útoku, a ďalších, ktoré boli nájdené niekoľko hodín neskôr v meste Vic, severne od Barcelony, aby slúžili ako únikové vozidlo.

V piatok ráno zastrelili policajti piatich útočníkov v Cambrils, vrátane Oukabira, po zabití jednej ženy a zranení šiestich ďalších ľudí pri autonehode. Polícia identifikovala troch z piatich zabitých páchateľov – 18-ročného Saida Aallau, 24-ročného Mohameda Hychamiho a Oukabira.

Oukabirov brat Driss bol medzi tromi ľuďmi zatknutými v Ripolle. Tvrdil, že sa nezúčastnil útokov a že jeho doklady boli ukradnuté.

Po útoku v Barcelone je stále hospitalizovaných 59 ľudí

Po štvrtkovom útoku na rušnom barcelonskom bulvári Las Ramblas, pri ktorom útočníci dodávkou zrážali ľudí, najmenej trinástich zabili a ďalších 120 zranili, je stále hospitalizovaných 59 osôb. V sobotu o tom informovala katalánska regionálna vláda. Pätnásť hospitalizovaných je v kritickom stave, stav ďalších dvadsiatich piatich je vážny.

Medzi mŕtvymi a zranenými pri útoku v Barcelone sú podľa katalánskej polície občania 24 krajín.

Zhruba osem hodín po tomto útoku nasledoval pokus o ďalší útok v prímorskom letovisku Cambrils, pri ktorom zahynula jedna žena a zranení boli ďalší piati ľudia. Polícia v Cambrils zastrelila všetkých piatich útočníkov, pričom jedným z nich bol Moussa Oukabir, ktorý útočil predtým aj v Barcelone.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Barcelone