Iracká vláda oznámila začiatok bitky o Tall Afar

Iracký premiér Hajdar Abádí oznámil začatie operácie s cieľom oslobodiť mesto Tall Afar, ktoré je jednou z posledných bášt teroristickej skupiny tzv. Islamský štát (IS) v krajine.

20.08.2017 08:02
debata (29)

Tall Afar leží asi 80 kilometrov západne od Mosulu, ktorý armáda oslobodila po deväťmesačnom boji v júli.

Abádí informoval o začiatku ofenzívy v televíznej relácii. „Hovorím členom Islamského štátu, že nemajú inú možnosť ako sa vzdať. Inak budú zabití,“ vyhlásil premiér.

Po skončení bojov o Mosul iracká vláda uviedla, že ďalším cieľom bude oslobodenie Tall Afaru, kam utekali bojovníci IS z oslobodených častí Iraku. Tento týždeň iracké letectvo začalo s náletmi na Tall Afar, ktoré mali zacieliť na veliteľstvo a skladisko Islamského štátu.

Generál Nadžím Džabúrí v júli odhadoval, že je v Tall Afare, ktorý leží v severoirackej provincii Ninive, 1 500 až 2 000 členov IS, a to zrejme vrátane rodín, ktoré radikálov podporujú.

Islamský štát začal obsadzovať sever Iraku a tiež Sýrie v roku 2014 a vyhlásil na obsadených územiach kalifát. Pred príchodom IS mal Tall Afar asi 200 000 obyvateľov.

Islamský štát je v Iraku prítomný ešte v Havídži, ktorá leží 300 kilometrov severne od Bagdadu v provincii Kirkúk, a tiež na niektorých miestach západnej provincie Anbar, najmä v blízkosti sýrskej hranice.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Tall Afar