Po útoku v Barcelone našli už tri dodávky, po hlavnom podozrivom stále pátrajú

Younes Abouyaaquoub, hlavný strojca tohtotýždňových útokov v Barcelone a španielskom prímorskom letovisku Cambrils, si na svoju kreditnú kartu požičal až tri dodávky, z ktorých jednu použil na barcelonskom bulvári Las Ramblas, kde s ňou zrážal ľudí.

20.08.2017 15:31
Barcelona, útok Foto: ,
Policajt v uliciach španilskej Barcelony, kde sa 17. augusta 2017 odohral teroristický útok prostredníctvom bielej obálky.
debata (12)

Vyplýva to z najnovších zistení španielskej polície. Všetky tri dodávky sa už podarilo nájsť, na rozdiel od hlavného páchateľa, ktorý polícii stále uniká. Jedna dodávka zostala na mieste činu v Barcelone, druhú sa podarilo nájsť v meste Ripoll, kde Abouyaaquoub býval, a tretiu v meste Vic, ktoré leží zhruba na polceste medzi Barcelonou a Ripollom.

Hlavný páchateľ Younes Abouyaaquoub, ktorý vo štvrtok v Madride zabil trinásť ľudí a ďalších 120 zranil, je 22-ročný Maročan žijúci dlhšie v Španielsku. Jeho doklady sa našli v jednej z dodávok, konkrétne v tej, ktorá bola nájdená v meste Vic. Médiám sa podarilo skontaktovať jeho matku, ktorá povedala, že svojho syna nespoznáva a že mu vymyl mozog imám, na ktorého kázne chodil.

Podľa jednej z verzií policajného vyšetrovania chceli páchatelia útokov spôsobiť ešte väčšie škody a plánovali naplniť dodávky výbušninami, ktoré v centre Barcelony a na iných miestach odpália. Tento plán im podľa tejto verzie prekazil stredajší výbuch domu v meste Alcanar, ktorý si prenajali a v ktorom sa pripravovali na útoky.

K útokom v Španielsku sa prihlásila militantná extrémistická organizácia Islamský štát (IS) a vyhlásila, že sú odvetou za španielsku účasť na operáciách medzinárodnej vojenskej koalície proti IS v Sýrii a Iraku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Barcelone