Polícia pozatýkala na sobotňajších demonštráciách 39 ľudí

Nemecká polícia pozatýkala na sobotňajších demonštráciách v Berlíne 39 ľudí. Spomedzi účastníkov pochodu neonacistov zatkli policajti 35 osôb, zvyšní štyria patrili k antifašistom.

20.08.2017 16:54
neonacisti, berlín Foto:
Pochod neonacistov v Berlíne.
debata (4)
Ako nemecká polícia v nedeľu informovala, v prípade dvanástich zatknutých osôb sa začalo vyšetrovanie v súvislosti s verejným prejavovaním sympatií k nacizmu prostredníctvom symbolov prítomných na odevoch či tetovaniach. Ďalší zatknutí sa mali dopustiť narušovania verejného poriadku, útoku, prechovávania drog či porušovania zákona o verejnom zhromaždení. Antifašistickí demonštranti v sobotu v Berlíne nedovolili účastníkom neonacistického pochodu prísť do jeho zamýšľaného cieľa – k väznici v berlínskej štvrti Spandau, v ktorej zomrel nacistický pohlavár Rudolf Hess. Obe skupiny od seba oddeľovali policajti, antifašisti mali aj početnú prevahu, keď ich počet médiá odhadovali na zhruba tisíc, zatiaľ čo neonacistov malo byť v berlínskych uliciach okolo päťsto.

Polícia účastníkov neonacistického pochodu vháňala do stanov, v ktorých kontrolovala, či nemajú zbrane alebo oblečenie či tetovanie priamo propagujúce nacizmus, ako napríklad hákové kríže. Mnohí z neonacistov vyšli zo stanov s rukami či nohami oblepenými čiernymi páskami, ktoré im zakrývali tetovania.

Neonacisti si pochodom pripomínali tridsiate výročie úmrtia jedného z najvyššie postavených nacistických pohlavárov Rudolfa Hessa, ktorý bol počas Norimberského procesu odsúdený na doživotie a zomrel vo väznici v Spandau 17. augusta 1987. Spojenci stanovili ako príčinu smrti samovraždu, ale sympatizanti nacistov dlhodobo tvrdia, že bol zabitý a každoročne organizujú na výročie jeho úmrtia pochody na jeho počesť.

V Nemecku sú zhromaždenia neonacistov povolené, nesmú však verejne prejavovať sympatie k nacizmu alebo vyzývať k nenávisti voči iným rasám či národom. Aj v takýchto prípadoch sa však nemecká polícia väčšinou snaží zasiahnuť len proti jednotlivcom, ktorí tieto pravidlá porušili a nezakazovať celé podujatie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #Berlín #demonštrácia