Americký torpédoborec sa zrazil s tankerom, desať mužov chýba

Pri pondelkovej rannej zrážke amerického vojnového torpédoborca s obchodnou loďou prevážajúcou ropu neďaleko singapurského prístavu sa zranilo päť amerických námorníkov. Desať je ich podľa agentúr AP a AFP nezvestných.

21.08.2017 05:06 , aktualizované: 06:13
debata (122)

Na mieste zasahujú americké lietadlá a vrtuľníky, prítomné sú aj remorkéry. Záchrannej akcii asistuje singapurská námorná a pobrežná stráž.

Záchrannej akcii asistuje singapurská námorná a pobrežná stráž a malajzijské zložky, pretože ku zrážke došlo v malajzijských vodách Juhočínskeho mora. Počas dvoch posledných mesiacov ide už o druhú podobnú nehodu americkej vojnovej lode.

Americký torpédoborec John S. McCain Foto: Reuters, U.S. Navy
Americký torpédoborec John S. McCain Americký torpédoborec John S. McCain

Americký vojnový torpédoborec John S. McCain, ktorý má na palube diaľkovo riadené rakety, patriace do systému vzdušnej obrany Aegis, bol podľa vyjadrenia amerického námorníctva na rutinnej ceste do prístavu. Skoro ráno sa zrazil s tankerom Alnic MC dlhým 183 metrov, ktorý plával pod libérijskou vlajkou. Torpédoborec má poškodenú zadnú časť.

Tanker je trojnásobne väčší ako torpédoborec. Hrubá tonáž tankeru dosahuje 30-tisíc, kým torpédobroca len 8500.

Americké plavidlo nesie meno po otcovi a a dedkovi amerického senátora Johna McCaina, obaja sa volali rovnako a obaja boli admiráli. Podľa údajov amerického námorníctva bola loď, ktorá patrí k jeho 7. flotile a ktorej posádku tvorí obvykle 230 námorníkov, po zrážke schopná ďalšej plavby. JohnMcCain na twitteri uviedol, že sa za námorníkov modlí.

Tanker prevážal 12 000 ton ropy, tá pri zrážke do mora neunikla, potvrdila jeho posádka telefonicky agentúre Reuters. Podľa informácií singapurských úradov na tankeri nie sú žiadni zranení a plavba v oblasti nie je narušená.

Tento rok v júni zahynulo sedem amerických námorníkov pri zrážke torpédoborca Fitzgerald s nákladnou loďou plávajúcou pod filipínsku vlajkou v japonských vodách v blízkosti prístavu Jokosuka. Na americkom plavidle bolo viac ako 200 námorníkov a väčšina z nich spala v kabínach, z ktorých niektoré zaplavila voda.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #torpédoborec