Barcelona mala šťastie v nešťastí

Keby vyšlo všetko tak, ako si teroristi naplánovali, potom nedeľná zádušná omša v barcelonskej katedrále Sagrada Familia, kam sa obetiam minulotýždňových útokov prišlo pokloniť dvetisíc trúchliacich na čele so španielskym kráľom i premiérom, sa nemusela konať. Aspoň nie teraz. A neskôr na rovnakom mieste už možno vôbec. Pravda, obetí by bolo podstatne viac než 14 mŕtvych a vyše 130 zranených, čo je počet tých, ktorých teroristi dokázali vo štvrtok a v piatok zraziť autami.

21.08.2017 07:21
Barcelona, útok v barcelone, Foto:
Barcelončania zapaľujú sviečky na pamiatku obetí štvrtkovej masakry.
debata (17)

Teroristi sa zjavne chystali udrieť až neskôr, a to oveľa ničivejšie, pomocou bômb, informujú španielske médiá odvolávajúce sa na vyšetrovateľov. Hlavným terčom mala byť práve ikonická katedrála, nedokončené dielo architekta Antoniho Gaudího, ktoré je hlavným symbolom katalánskej metropoly.

Jedna z najznámejších pamiatok celého Španielska, ktorá sa začala stavať koncom 19. storočia, by podľa aktuálnych plánov mala byť dokončená v roku 2026. Za to, že ešte stále bude čo dokončovať a že pripravovaný výbuch pri Sagrade Familii, v čase vrcholiacej turistickej sezóny sústavne obliehanej davmi návštevníkov, si nevyžiadal trojciferný počet obetí, pravdepodobne môže Satanova matka.

Satanova matka, čo je prezývka látky triaceton triperoxid (TATP), je obľúbenou trhavinou teroristov. Džihádisti ju tento rok použili v Manchestri, vlani v Bruseli, predvlani v Paríži a desať rokov predtým v Londýne. Je takmer taká silná ako klasický trinitrotoluén(TNT).

Pre teroristov má však oproti nemu jednu veľkú výhodu: dá sa namiešať z látok bežne dostupných hoci aj v drogérii. Pravda, má aj jednu veľkú nevýhodu: je to mimoriadne nestála látka, citlivá na teplo, náraz a trenie.

Neopatrná manipulácia so Satanovou matkou napokon teroristom skrížila plány. Podľa vyšetrovateľov, na ktorých sa odvoláva internetový denník El Español, sa v byte, ktorý uplynulú stredu zdemoloval výbuch v juhokatalánskom meste Alcanar, našli stopy po TATP.

Polícia pôvodne prípad vyšetrovala ako nešťastnú náhodu, bežný výbuch plynu, po útoku v Barcelone sa však na miesto vrátila, trosky dôkladne prehľadala a zistila, že v skutočnosti išlo o fabriku na bomby.

Spolu so stopami po TATP ruiny skrývali aj 120 veľkých propán-butánových fliaš a telesné pozostatky ďalších dvoch ľudí, popri jednom mŕtvom, ktorého našli už po prvej predbežnej obhliadke terénu.

„Teroristi pripravovali viacero útokov v Barcelone a výbuch v Alcanare im to prekazil, lebo im chýbal materiál potrebný na spáchanie útokov väčšieho kalibru,“ citovala šéfa katalánskej polície Josepa Lluisa Trapera agentúra EFE. Podľa webu El Español ústredným terčom mala byť Sagrada Familia. Ďalšie výbuchy teroristi plánovali uskutočniť na promenáde Las Ramblas, kde napokon zaútočili s dodávkou, a v barcelonskom prístave.

Nehoda teroristov bola pre Barcelonu obrovským šťastím, tvrdí britský vojenský expert na výbušniny Hamish de Bretton-Gordon. „Výbuch zrovnal dom (v Alcanare) so zemou, čo naznačuje jeho silu,“ povedal pyrotechnik pre denník Daily Mail.

„Keby sa táto nehoda nestala, teroristi by s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnili svoj zámer odpáliť v centre Barcelony desiatky propán-butánových fliaš. Výbuchy by mohli zabiť a zraniť stovky ľudí silou trhaviny i šrapnelmi z propán-butánových fliaš a vozidiel, ktoré by ich prevážali. V oblasti, kde sa zdržiava veľa ľudí, by to bol skutočný horor,“ dodal.

Podľa El Españolu teroristi boli nútení narýchlo improvizovať. Nevyšiel im ani zámer zopakovať vlaňajší scenár z Nice, kde džihádista s kamiónom na promenáde zabil 86 ľudí. Nákladné auto im v požičovni odmietli vydať bez predloženia vodičského preukazu príslušnej triedy, uspokojiť sa preto museli s dodávkou.

Polícia v nedeľu pátrala po poslednom z dvanástich členov teroristickej bunky zodpovednej za útoky v Katalánsku. Ešte v sobotu hľadala tri osoby, dve z nich však podľa vyšetrovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou zomreli už v stredu pri výbuchu v alcanarskej „fabrike na bomby“.

Hľadaným mužom je 22-ročný Maročan Younes Abouyaaquoub, o ktorom sa predpokladá, že sedel za volantom dodávky zabíjajúcej na Las Ramblas. Mladých Maročanov podľa predpokladov polície zradikalizoval imám Abdelbaki Es Satty. Podľa španielskych médií Es Satty by mohol byť jednou z obetí stredajšieho výbuchu v Alcanare, ktorých pozostatky sa našli počas víkendu. Potvrdiť by to mala analýza DNA.

K identifikovaným obetiam masakry z Las Rambras v nedeľu pribudol dosiaľ nezvestný sedemročný chlapec z Austrálie. Pri útoku utrpela vážne zranenie aj jeho matka. Chlapcovu totožnosť potvrdil jeho otec, ktorý v nedeľu priletel do Barcelony.

Útok nožom po Fínsku i v Rusku

Piatkový útok v meste Turku fínska polícia vyšetruje ako trestný čin súvisiaci s terorizmom. Hlavným podozrivým, ktorého polícia po čine postrelila a zadržala, je osemnásťročný Maročan, ktorý vlani prišiel do krajiny a požiadal o azyl.

Útočník, ktorý si za terč prednostne vyberal ženy, zabil dvoch ľudí a ďalších osem zranil. Medzi zranenými je aj po jednom občanovi Švédska, Británie a Talianska. V noci na včera polícia pri razii v Turku zadržala štyri podozrivé osoby pochádzajúce tiež z Maroka. Po útoku Fínsko posilnilo v celej krajine bezpečnostné opatrenia.

V sobotu sa podobný útok udial aj v Rusku. V sibírskom meste Surgut útočník pobodal nožom sedem ľudí. Úrady uviedli, že tento incident nevyšetrujú v prvom rade ako teroristický čin. Páchateľa, ktorý útočil na chodcov v centre mesta, policajti zastrelili. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, informovala agentúra AMAK, ktorú teroristi využívajú ako svoj informačný kanál.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Barcelone