Unikajúceho útočníka z Barcelony zastrelili. Teroristickú bunku polícia rozložila

Teroristické útoky v Katalánsku majú už 15 obetí, uviedli na spoločnej tlačovej konferencii katalánska vláda a polícia. Po novom sa k obetiam započítal aj muž, ktorého abú Jakúb zavraždil, keď utekal z promenády La Rambla v Barcelone. Katalánska vláda tiež oznámila, že identifikovali všetky obete.

21.08.2017 10:05 , aktualizované: 21:37
debata (31)

Španielska polícia potvrdila, že hlavného útočníka z Barcelony Maročana Júnisa abú Jakúba zastrelila.

Stalo sa tak počas policajnej akcie v meste Subirats, ktoré je asi hodinu jazdy na západ od Barcelony.

Akciu vyvolala výzva občanov. Katalánska polícia uviedla, že dostala avízo na podozrivého v Subirats, ktorý nosil podozrivý pás. Počas policajného zásahu jednotky Maročana zastrelili. Podľa denníka El País kričal „Alahu Akbar“ (Boh je veľký).

Júnis abú Jakúb je podozrivý, že šoféroval... Foto: SITA/AP
Júnis abú Jakúb, barcelona, spanielsko, katalansko Júnis abú Jakúb je podozrivý, že šoféroval dodávku, ktorá vrazila do ľudí počas teroristického útoku v španielskej Barcelone.

Členovia teroristickej bunky zodpovednej za nedávne útoky v Španielsku, sú mŕtvi alebo za mrežami. V pondelok to potvrdili zástupcovia polície, podľa ktorých skupinu tvorilo 12 ľudí.

Piatich zastrelili po útoku v meste Cambrils, vodiča dodávky z Barcelony zastrelili v pondelok, dvaja zomreli pri výbuchu deň pred útokom v Barcelone a štyria sú vo väzení.

Polícia použila robota na to, aby zistila, či Jakúbov pás obsahoval výbušninu alebo bol len atrapou. Takisto päť teroristov, ktorých polícia zastrelila v noci na piatok v Cambrils, nosila pásy, ktoré pripomínali výbušný pás. Nakoniec sa ukázalo, že išlo o napodobenini.

V pondelok policajti v súvislosti útokmi v Barcelone a neďalekom meste Cambrils prehľadávali severovýchodný región hraničiaci s Francúzskom.

22-ročný Maročan Júnis abú Jakúb je podozrivý zo šoférovania dodávky, ktorá vrazila do ľudí na promenáde La Rambla. Zomrelo pri tom 13 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia. Ďalšia osoba zomrela pri následnom útoku v meste Cambrils.

Policajné zložky počas razie v meste Subirats... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
spanielsko, razia, akcia, policajni, barcelona Policajné zložky počas razie v meste Subirats zastrelili podozrivého zo spáchanie teroristického činu na La Rambla v Barcelone Maročana Júnisa abú Jakúba.

Podozriví zo spáchania útokov v Katalánsku

Júnis abú Jakúb – mŕtvy
Husajn abú Jakúb – mŕtvy
Saíd Aallaa – mŕtvy
Júsif Aallaa – údajne mŕtvy
Músá Úkábír – mŕtvy
Idrís Úkábír – zatknutý
Muhammad Húlí Šamlál – zatknutý
Muhammad Hišámí – mŕtvy
Umar Hišámí – mŕtvy
Abdelbaki Es Satty – údajne mŕtvy

Polícia tvrdí, že bunku, ktorá zosnovala útoky a plánovala ďalšie, tvorilo 12 mužov, pričom všetci majú väzby na severné mesto Ripoll.

Katalánska vláda oznámila, že v nemocniciach sa stále nachádza 51 zranených, pričom stav desiatich z nich je kritický.

K útokom v Španielsku sa prihlásila militantná extrémistická organizácia Islamský štát (IS) a vyhlásila, že sú odvetou za španielsku účasť na operáciách medzinárodnej vojenskej koalície proti IS v Sýrii a Iraku.

Obetí je už 15

Katalánsky policajný šéf Josep Lluís Trapero na tlačovej konferencii oznámil detaily útoku na La Rambla. Potvrdil, že auto šoféroval 22-ročný Maročan Júnis abú Jakúb, ktorý na rušnej barcelonskej promenáde kľučkoval autom asi 600 metrov a zabil pri tom 13 ľudí. Potom auto, v ktorom bol sám, zastavil a pešo zmizol v dave cez trhovisko La Boquería.

Potom ukradol pri univerzite auto, s ktorým vrazil do kontrolnej hliadky, a zavraždil majiteľa vozidla. Automobil našli v Sant Just Desvern.

Trapero tiež oznámil, že pozostatky, ktoré našli v meste Alcanar, patria dvom ľuďom. Jedným z nich je s najväčšou pravdepodobnosťou Imám Abdelbaki Es Satty, ktorý bol pravdepodobne hlavou celej teroristickej bunky. Vyšetrovanie zistení z Alcanar bude podľa šéfa polície trvať ešte dlho. Teroristi tam v dome pripravovali výbušniny na ďalšie útoky, ale pri ich príprave došlo v stredu k výbuchu.

Katalánsky minister spravodlivosti Carles Mundó oznámil, že úrady identifikovali všetky obete útokov minulého týždňa: šesť Španielov, traja Taliani, dvaja Portugalci, Belgičanka, Američanka, Kanaďan a Austrálčan. Medzi obeťami je aj žena, ktorá zomrela zo štvrtka na piatok v meste Cambrils, kde päť útočníkov chcelo spáchať druhý útok. Autom pri tom zranili niekoľko ľudí predtým, ako ich polícia zastrelila.

Blízko promenády La Rambla našli v autobuse podozrivý predmet. Na miesto dorazili pyrotechnici. Polícia potom uviedla, že išlo o batoh s osobnými vecami, ktorý nebol nebezpečný.

Po podozrivom útočníkovi z Barcelony abú Jakúbovi sa pátralo aj v zahraničí.

Celoeurópske pátranie

Pátranie po Júnisovi abú Jakúbovi prebiehelo aj v ďalších európskych krajinách.

Regionálny katalánsky minister vnútra Joaquim Forn na otázku, či abú Jakúb riadil dodávku, odpovedal: „Je to jedna z variantov vyšetrovania – tá hlavná. Všetko na to ukazuje. Predstavíme dôkazy a vysvetlíme, prečo sme k tomuto záveru došli.“

Španielska polícia pátrala po poslednom z 12 podozrivých už niekoľko dní. „Po tejto osobe sa nepátralo iba v Katalánsku, ale vo všetkých európskych krajinách. Na akcii sa podieľala európska polícia,“ spresnil Forn.

Minister ďalej informoval, že polícia vykonala cez noc na pondelok niekoľko záťahov v meste Ripoll, kde mnoho z podozrivých bývalo.

Maročan Júnis abú Jakub, teda Younes Abouyaaqoub, je potvrdeným atentátnikom z Barcelony

- Maročan Júnis abú Jakúb (v západných jazykoch prepisovaný ako Younes Abouyaaqoub) minulý štvrtok vrazil dodávkou do ľudí na barcelonskej triede La Rambla. Pri teroristickom útoku zabil 13 ľudí. Potom po 600 metroch zastavil a zamiešal sa do davu na slávnom trhovisku La Boqueria. Tam ho zachytili kamery. Následne došiel pešo na parkovisko pri univerzite, kde prepadol vodiča vozidla Ford Focus. Tridsaťštyriročného Paua Péreza donútil nožom nasadnúť do auta a sám si sadol za volant. S vozidlom terorista došiel do mestečka Sant Just Desvern, kde auto aj s mŕtvym Pérezom zanechal pred architektonicky presláveným obytným domom Walden.

- Júnis abú Jakuba sa narodil v roku 1995 v severo­marockej Mrirte, asi 150 kilometrov od hlavného mesta Rabat. Do Španielska sa presťahoval so svojím otcom Umarom okolo roku 1999. Umar je zamestnaný v drevárskom priemysle v Španielsku.

- Vyštudoval elektromechaniku v severošpanielskom meste Ripoll, kde žil. Podľa spolužiakov bol dobrým a disciplinovaným študentom, ktorý si občas privyrábal predajom topánok na trhu v meste. Potom pracoval v metalurgických podnikoch v Ripolli.

- Podľa príbuzných v Mrirte mohol byť Júnis abú Jakúb negatívne ovplyvnený svojím bratrancom Muhammadom Hišámím, ktorý navštevoval nočné kluby a holdoval alkoholu. Príbuzní tiež uviedli, že Júnisa a Muhammada naposledy videli tento rok v marci, kedy za nimi obaja prišli na krátku a nečakanú návštevu. Hišámí bol spolu s ďalšími štyrmi útočníkmi zastrelený minulý piatok v meste Cambrils, keď tam pri útoku automobilom zabili jednu ženu a zranili šesť ďalších ľudí. Pri atentáte v Cambrils zomrel aj Júnisov brat Husajn.

- Podľa španielskej polície je možné, že teroristov zradikalizoval imám mešity v Ripoll Abdelbaki Es Satty. Tento imám v júni náhle odišiel a zástupcom mešity iba povedal, že chce pobudnúť tri mesiace v Maroku. Polícia sa teraz prikláňa k názoru, že Es Satty môže byť osobou, ktorá zomrela pri výbuchu v dome v meste Alcanar minulú stredu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko #barcelona #teroristický útok #Cambrils #Júnis abú Jakúb