Americká a juhokórejská armáda spustili spoločné vojenské cvičenie

Spojené štáty a Južná Kórea spustili spoločné vojenské cvičenie zahŕňajúce 17500 amerických a 50000 juhokórejských vojakov. Tieto manévre spôsobujú každý rok rozhorčenie KĽDR, ktorá ich vníma ako provokáciu. Cvičenie bude trvať do 31. augusta.

21.08.2017 10:09
South Korea Koreas Tensions Foto: ,
Juhokórejský prezident Mun Če-in (v strede) hovorí, že cvičenia sa pravidelne opakujú, kvôli severokórejským provokáciám.
debata (6)

Napätie medzi Pchjongjanom a Washingtonom sa zvýšilo po dvoch severokórejských medzikontinen­tálnych skúškach balistických rakiet minulý mesiac.

Spoločné juhokórejsko-americké manévre sú počítačom simulované obranné cvičenia, ktoré sa konajú každé leto. Zahŕňajú tiež simulácie, ktoré majú pripraviť obe krajiny na možnú jadrovú vojnu so Severnou Kóreou. Južná Kórea aj USA zdôrazňujú, že ide o obranné cvičenie, ale KĽDR ich považuje za nácvik invázie.

V žiadnom prípade nie je úmyslom zvýšiť vojenské napätie na Kórejskom polostrove. Manévre sa konajú každoročne a majú obranný charakter.
Mun Če-in, juhokórejský prezident

Severokorejské médiá opísali tohtoročné manévre ako „bezohľadný krok, ktorý by mohol rozpútať nekontrolovanú fázu jadrovej vojny“.

„V žiadnom prípade nie je úmyslom zvýšiť vojenské napätie na Kórejskom polostrove. Manévre sa konajú každoročne a majú obranný charakter,“ uviedol juhokórejský prezident Mun Če-in. „Severná Kórea by nemala (cvičenie) zneužívať ako ospravedlnenie pre nové provokácie,“ dodal.

Manévrovanie nezahŕňa ostrú paľbu, prepravu tanku alebo iný výcvik v teréne. Počas cvičenia dôstojníci namiesto toho sedia pri počítači a nacvičujú, ako viesť bitku.

Severná Kórea často reaguje na manévre zbrojnými testami. Minulý rok počas manévrov Pchjongjang testoval balistickú strelu, ktorú odpálila ponorka a týždeň po skončení juhokórejsko-amerického cvičenia vykonal svoju piatu, ale najväčšiu jadrovú skúšku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #USA #KĽDR #Južná Kórea