Merkelová kritizuje Schrödera pre post v koncerne Rosnefť

Postup bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, ktorý sa podľa všetkého stane členom dozornej rady ruského ropného koncernu Rosnefť, nie je podľa súčasnej šéfky nemeckej vlády Angely Merkelovej v poriadku. Sama nepočíta s tým, že by po skončení politickej kariéry prijala post v akejkoľvek firme.

21.08.2017 11:12
merkelova Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ilustračné foto.
debata (20)

Schröder si už v minulosti vyslúžil kritiku za to, že sa krátko po tom, čo v roku 2005 skončil vo funkcii kancelára, stal predsedom dozornej rady konzorcia plynovodu Nordstream, ktorý privádza surovinu z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Teraz by sa mal muž známy dobrými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom zase stať členom dozornej rady ropného gigantu Rosnefť.

Kritikom Schröderovho pripravovaného kroku na tom vadí najmä to, že chce prijať post vo firme, ktorá kvôli ruskej okupácii Krymu čelí sankciám Európskej únie. Pre mnohých sociálnych demokratov je potom tŕňom v oku aj to, že ich bývalý predseda má ročne inkasovať 350000 dolárov (približne 298000 eur), čo zrejme strane, ktorá toľko zdôrazňuje tému spravodlivosti, u voličov pred septembrovými parlamentnými voľbami nepomôže.

„To, čo robí Schröder, nie je podľa mňa v poriadku,“ povedala dnes Merkelová v rozhovore. „Ja nezamýšľam prijímať akékoľvek posty v hospodárstve,“ podotkla tiež.

Merkelová sa už teraz po štvrtýkrát uchádza o post kancelárky. Doterajšie prieskumy verejnej mienky dávajú jej konzervatívnej únii CDU / CSU veľmi dobré šance na víťazstvo vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 24. septembra.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Gerhard Schröder #Rosnefť