USA v Rusku pozastavia vydávanie neprisťahovaleckých víz

Spojené štáty od stredy do 1. septembra pozastavia vydávanie všetkých typov neprisťahovaleckých víz, potom ich až do odvolania budú vydávať len v Moskve.

21.08.2017 11:50 , aktualizované: 13:07
ambasada, moskva, usa, rusko Foto: ,
Budova americkej ambasády v Moskve.
debata (41)

Na svojom webe to oznámilo americké veľvyslanectvo v Moskve. Pre Rusov, ktorí chcú USA navštíviť ako turisti, tak získanie víz bude znamenať cestu do metropoly, poznamenala agentúra Reuters.

Americké veľvyslanectvo uviedlo, že nový režim vydávania víz je reakciou na ruské nariadenie, podľa ktorého USA musia do 1. septembra znížiť počet svojho diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Moskva toto nariadenie vydala v odpovedi na nové protiruské sankcie.

„Ruské rozhodnutie obmedziť tunajšiu diplomatickú prítomnosť Spojených štátov vyvoláva pochybnosti o ruskom odhodlaní zlepšiť vzájomné vzťahy. Ponecháme si dostatok personálu, aby sme mohli pokračovať v našej základnej práci,“ uviedla americká ambasáda v Moskve. Vo vyhlásení tiež upozornila, že po 1. septembri bude víza možné získať len v Moskve a nie na ďalších amerických zastupiteľských úradoch v krajine.

Vzájomné vracanie úderov

Všetci záujemcovia o víza, ktorí mali dohodnuté schôdzky s konzulárnymi úradníkmi, dostanú vyrozumenie, že ich pohovory boli zrušené a že sa musia objednať na nové termíny.

Pre Rusov bude nový režim vydávania víz značnou komplikáciou, keďže doteraz si v najväčšej krajine sveta, ktorá sa rozprestiera v jedenástich časových pásmach, mohli vybaviť potrebné doklady nielen v Moskve, ale aj v Petrohrade, Jekaterinburgu a vo Vladivostoku. Podľa nedávneho vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marije Zacharovovej vlani vydali USA ruským občanom viac ako 150-tisíc víz.

Sankcie, ktoré nedávno schválil Kongres USA, sú reakciou na údajné ruské zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb v USA. Prezident Donald Trump ruský vplyv na voľby popiera a vyšetrovanie zásahov Moskvy označil za hon na čarodejnice, zákon o sankciách ale podpísal.

Skúmaním ruských aktivít sa zaoberajú štyri výbory Kongresu a zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller menovaný ministerstvom spravodlivosti.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #víza #protiruské sankcie