Maročan, ktorý útočil vo Fínsku, bude vypovedať na súde

Osemnásťročný marocký žiadateľ o azyl, ktorý je podozrivý z piatkového útoku nožom na okoloidúcich vo fínskom meste Turku, by mal v utorok vypovedať pred súdom. Maročan, ktorý bol zadržaný skôr, bol označený ako Abdarrahmán Maškáh, vyhlásil dnes súd. Dve ženy zomreli pri útokoch v Turku, ďalších 8 ľudí utrpelo zranenia.

21.08.2017 11:59
Fínsko Foto: ,
Muž zapaľuje sviečku za obete v Turku.
debata (9)

V súvislosti s prípadom zatkli štyroch ďalších Maročanov, u ktorých majú podozrenie, že sa tiež podieľali na útoku. Zatknutí obvinenia popierajú. Fínska polícia požaduje, aby všetkých piatich podozrivých vzali do väzby.

Maškáh, ktorého polícia postrelila do nohy a zadržala, je teraz v starostlivosti lekárov v nemocnici. V utorok by sa pravdepodobne mal pripojiť k videokonferencii so súdom, aby rozhodli o jeho väzbe.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Turku, kde Maškáha liečia, dnes uviedol, že stav pacienta sa zlepšil a už nemusí byť na jednotke intenzívnej starostlivosti. Prípadom sa zaoberá súd v juhozápadnom Fínsku.

Zločin je vyšetrovaný ako vražda a pokus o vraždu s teroristickým úmyslom, uviedol súd v vyhlásení, ktoré rozposlal e-mailom.

V piatok popoludní 18-ročný Maročan, ktorý prišiel do Fínska minulý rok a požiadal tam o azyl, dobodal v centre Turku desať ľudí vo veku od 15 do 67 rokov, z toho osem žien a dvoch mužov. Podľa orgánov sa zameral na ženy, muži utrpeli zranenia v snahe pomôcť obetiam.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #útok nožom #podozrivý #Turku