Londýnsky Big Ben na štyri roky stíchne

Po dvanástich úderoch sa napoludnie miestneho času na štyri roky odmlčí slávny zvon Big Ben vo veži Westminsterského paláca, sídle britského parlamentu.

21.08.2017 14:40
Big ben, zvon, Londýn Foto: ,
Ľudia si nakrúcajú posledné zvonenie Big Benu, ktorý na najbližšie štyri roky stíchne pre opravy.
debata (4)

Pre generálnu opravu viktoriánskych hodín aj veže sa bude Big Ben bude ozývať len výnimočne, napríklad na Nový rok.

Od roku 1859, kedy bol Big Ben uvedený do prevádzky, to bude najdlhšia pauza, počas ktorej sa Londýnčania a turisti budú musieť zaobísť bez tohto ikonického zvuku metropoly.

Zvon sa odmlčal napríklad pri pohrebe Margaret Thatcherovej, prvej britskej premiérky, v roku 2013. Nie je to tiež prvýkrát, čo je vyradený z prevádzky kvôli údržbe, naposledy sa tak stalo v roku 2007.

Proti štvorročnej odmlke sa ohradili aj niektorí zákonodarcovia a Big Ben pri tom označili za dôležitý symbol britskej demokracie. Želajú si, aby harmonogram opráv urýchlili.

Jeden zo štyroch menších zvonov, ktoré...
Britské noviny The Sun priviezli pri...
+7Zvon Big Ben z odstránia z Elizabeth Tower a...

Labouristický poslanec Stephen Pound neskrýva svoju skepsu a nemyslí si, že sa opravy hodín a veže stihnú do roku 2021: „Už ste niekedy počuli o nejakom vládnom projekte, ktorý bol dokončený podľa harmonogramu a vošiel sa do rozpočtu?“

„Veľký Ben“ podľa konštruktéra alebo boxera

Ako Big Ben býva často nazývaná aj veža, ale fakticky sa tak volá iba obrovský zvon. Ten váži 13,7 tony, je vysoký 2,2 metra a 2,7 metra široký. Srdce zvona váži 200 kilogramov. Veža bola v roku 2012 pokrstená menom kráľovnej Alžbety II.

O pôvode názvu Big Ben kolujú dve teórie. Podľa prvej z nich sa zvon volá podľa Benjamina Halla, inžiniera, ktorý zostrojil hodiny na veži Westminsterského paláca. Podľa druhej teórie tak bol zvon pomenovaný na počesť Bena Caunta, boxera ťažkej váhy, ktorý žil v 19. storočí, napísala agentúra AFP.

Zvuk Big Bena – zvon je naladený na tón E a jeho údery dosahujú intenzity zvuku 118 decibelov – si celý svet spojil s Britániou najprv vplyvom rádiového vysielania v priebehu druhej svetovej vojny.

Ikonický zvuk z veže Westminsterského paláca nebude jediným britským symbolom, ktorý zmizne. Britská telekomunikačná spoločnosť BT minulý utorok oznámila, že nechá zošrotovať 20-tisíc telefónnych búdok, napísal denník The Guardian. Za posledných desať rokov kleslo ich užívanie o 90 percent a ich prevádzka vyjde BT ročne na 6 miliónov libier (viac ako 6 a pol milióna eur). Napriek tomu sa z nich ale uskutoční viac ako 33-tisíc hovorov denne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #Londýn #Westminster #Big Ben #britský parlament