Nálety medzinárodnej koalície v Rakke zabili najmenej 27 civilistov

Najmenej 27 civilistov v sýrskej Rakke, ktorej časť stále ovláda teroristická organizácia tzv. Islamský štát, prišlo o život počas nedeľných náletov medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Medzi mŕtvymi je aj sedem detí.

21.08.2017 16:00
Rakka Foto: ,
Zničené budovy v Starom meste Rakky.
debata (11)

Nálety na Rakku si minulý týždeň vyžiadali celkovo 125 civilných obetí. Čím viac sa zameriavajú na centrum mesta, tým viac civilistov zomrie.

Medzinárodná koalícia zo vzduchu podporuje arabsko-kurdské sily, ktoré prvý raz vstúpili do Rakky začiatkom júna, keď sa im mesto prakticky podarilo obkľúčiť.

Širšia ofenzíva s kódovým označením „Hnev Eufratu“, zameraná na dobytie tejto bašty IS, sa začala v novembri. Najprv jednotky dobývali okolité regióny v provincii. Od júna sa im však podarilo dobyť od IS takmer 60% Rakky.

Najhoršie miesto v Sýrii je teraz Rakka, ktorá je stále v rukách samozvaného Islamského štátu.
Jan Egeland, poradca OSN pre humanitárne otázky

Medzinárodná koalícia uviedla, že podnikla kroky, ktoré by mali zabrániť civilným stratám. Začiatkom augusta koalícia uznala, že pri náletoch od roku 2014 zabili 624 civilistov. Nnohé organizácie, ktoré sledujú vojnu v Sýrii sa však domnievajú, že mŕtvych je v skutočnosti oveľa viac.

„Najhoršie miesto v Sýrii je teraz Rakka, ktorá je stále v rukách samozvaného Islamského štátu,“ uviedol poradca OSN pre humanitárne otázky Jan Egeland. Podľa OSN je v Rakke uväznených viac ako 25000 civilistov.

Sýrska občianska vojna, ktorú vyvolali represie prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa v priebehu rokov komplikovala zapojením rôznych regionálnych a zahraničných mocností. Násilie si vyžiadalo vyše 330000 životov a prinútilo niekoľko miliónov ľudí opustiť svoje domovy.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #nálety #Rakka