Novým veľvyslancom Ruska v USA je Anatolij Antonov

Za nového ruského veľvyslanca v Spojených štátoch vymenovali Anatolija Antonova. Doterajšieho námestníka ministra zahraničných vecí Antonova označujú za zástancu tvrdej línie vo vzťahoch k USA. Vo funkcii nahradil Sergeja Kisljaka, ktorého meno sa objavilo v posledných mesiacoch v súvislosti s aférami amerického prezidenta Donalda Trumpa.

21.08.2017 17:26
debata (38)
Nový ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov. Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Anatolij Antonov Nový ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

Kisljak ukončil svoje diplomatické pôsobenie vo Washingtone koncom júla. Odvtedy o Antonovovi špekulovali ako o jeho pravdepodobnom nástupcovi. Antonov v minulosti pôsobil aj ako námestník ministra obrany.

Šesťdesiatšesťročný Kisljak, ktorý bol ruským veľvyslancom v USA od roku 2008, sa ocitol v centre pozornosti po tom, čo sa jeho meno objavilo v súvislosti s aférou okolo údajného ruského zasahovania do vlaňajších amerických prezidentských volieb.

Prvýkrát o jeho kontaktoch s Trumpovými ľuďmi médiá informovali po rezignácii prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Ukázalo sa, že Flynn klamal o svojich rozhovoroch s ruským veľvyslancom.

Pre údajné zatajené schôdzky s Kisljakom sa do problémov dostal tiež minister spravodlivosti Jeff Sessions. Takisto cez Kisljaka vraj Trumpov zať a poradca poradca Jared Kushner dohadoval vytvorenie tajného komunikačného kanála s Kremľom.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #veľvyslanec #Anatolij Antonov