Milióny Američanov vrátane Trumpa sledovali zatmenie Slnka

Davy Američanov vrátane prezidenta Donalda Trumpa vybavených ďalekohľadmi, fotoaparátmi a špeciálnymi ochrannými okuliarmi pozorovali úplné zatmenie Slnka.

21.08.2017 23:02
trump, melanie, zatmenie, usa Foto: ,
Americký prezident Donald Trump spolu s manželkou Melanie sleduje z Washingtonu zatmenie Slnka.
debata (6)

Zatmenie bolo prvýkrát po 99 rokoch v USA pozorovateľné od pobrežia k pobrežiu. Spravodajské servery hlásili, že Američania kvôli sledovaniu tohto jedinečného prírodného úkazu zaplnili pás naprieč 14 americkými štátmi, cez ktoré úplné zatmenie postupne prešlo.

Väčšina časti tejto oblasti mala jasnú oblohou a čiastočné zatmenie Slnka mohol vidieť prezident Donald Trump z balkóna Bieleho domu.

Žena sleduje zatmenie Slnka Mesiacom z... Foto: Reuters, CHRIS WATTIE
zatmenie, ottawa, kanada Žena sleduje zatmenie Slnka Mesiacom z kanadského mesta Ottawa.

Úplné zatmenie začalo na západe USA v blízkosti Lincoln City v Oregone o 19:16 SELČ a skončilo na východe krajiny v Južnej Karolíne o 20:47 SELČ. „Ukážka práve začala, ľudia, aký krásny deň!“ povedal riaditeľ Oregonského múzea vedy a priemyslu Jim Todd davu tisícov divákov v amfiteátri v meste Salem, keď tieň Mesiaca odhrýzaval čoraz väčšiu časť slnečného disku.

Prinajmenšom čiastočné zatmenie Slnka mohla pozorovať celá Severná a Stredná Amerike a severný okraj Južnej Ameriky.

Udalosť raz za život

Americké médiá venovali mimoriadnu pozornosť zatmeniu a zdôraznili, že krajina čaká na udalosť, ktorá prichádza iba raz v živote. Tomu zodpovedal aj mimoriadny záujem verejnosti. Do takzvaného pásu totality, ako sa hovorí oblasti, odkiaľ je pozorovateľné úplné zatmenie a kde v prípade pondelkového zatmenia v USA žije 12 miliónov ľudí, zamierili milióny návštevníkov.

„Je to jedna z vecí v živote, ktoré musíte zažiť,“ citovala agentúra AP Hilary O'Hollarenovú, ktorá so svojimi deťmi a priateľmi cestovala asi 50 kilometrov, aby získala najlepšie miesto na sledovanie úkazu.

Podľa AP by nebeské predstavenie malo byť najsledovanejím a najfotografova­nejším zatmením všetkých čias.

Presun národa pre zatmenie

Približne 200 miliónov Američanov žije na miestach, odkiaľ bolo k zóne úplného zatmenia maximálne jeden deň jazdy. Skutočnosť, že mnohí šli sledovať zatmenie na svojej vlastnej osi, ukázala hustota premávky počas víkendu.

Napríklad v národnom parku Grand Teton vo Wyomingu, kde bolo zatmenie sledované tisíckami ľudí, sa počas celého dňa tvorili rozsiahle kolony.

Úrady vo Wyomingu uviedli, že v sobotu a nedeľu zaznamenali o 20 percent viac vozidiel na cestách ako päťročný priemer v treťom augustovom víkende. V tomto štáte je takmer 600-tisíc ľudí, očakávalo sa však, že rovnaký počet návštevníkov bude kvôli zatmeniu do štátu cestovať.

Zatmenie ako politická kampaň

V Južnej Karolíne sa fenomén snažili využiť politické strany na regionálnu volebnú kampaň.

Republikánska strana rozoslala e-mail s predmetom „Zatieňte demokratov“ a so žiadosťou o príspevok 20 dolárov na predvolebnú kampaň a zahnanie demokratov do „temnôt“.

V Nashville v štáte Tennessee zamierili už hodiny pred zatmením tisícky ľudí do miestnej zoo, aby okrem zatmenia pozorovali aj reakcie zvierat na vzácny astronomický úkaz. Jedným z najobľúbenejších miest bola lagúna plameniakov, pretože tieto elegantné vtáky reagujú na náhlu tmu najmä hlasným škriekaním.

Trump mal úkaz len na 81 percent

Príležitosť pozorovať vzácny jav si nenechal ujsť ani Donald Trump, ktorý sa na Slnko pozeral z Trumanovho balkóna Bieleho domu v spoločnosti svojej manželky Melanie, dcéry Ivanky a niekoľkých členov kabinetu.

Úplné zatmenie Slnka však nevideli pozorovatelia z Washingtonu úplne. Mesiac pokryl Slnko iba na 81 percent.

Podľa televíznych záberov majú všetci na očiach okuliare. Ivanka Trumpová predtým publikovala fotografiu na svojom twiteri, na ktorej mala špeciálne okuliare. „Nezabudnite si dať svoje okuliare,“ povedala.

Najbližšie v roku 2024

Vedci, vrátane zástupcov Národného leteckého a vesmírneho úradu (NASA), pozorne úkaz sledovali. Nielen cez ďalekohľady, ale aj z Medzinárodnej kozmickej stanice (ISS) alebo pomocou lietadiel alebo stratosférických balónov.

Pás totality mal v USA 4200 kilometrov a bol 95 až 110 kilometrov široký. Slnko bolo najdlhšie pokryté mesiacom na juhu Illinois, dve minúty a 44 sekúnd.

Kontinentálna časť USA naposledy úplné zatmenie zažila vo februári 1979, vtedy ale pás, z ktorého bolo pozorovateľné úplné zakrytie Slnka Mesiacom, prešiel len cez niekoľko severných a severozápadných štátov.

Význam tohto zatmenia je preto v médiách obmedzený. Ďalšie úplné zatmenie čaká Američanov v roku 2024, kedy bude postupovať z juhu na severovýchod krajiny. Úplné zatmenie, ktoré bude podobné tomu od pobrežia po pobrežie, sa uskutoční v Spojených štátoch v auguste 2045.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #slnko #Donald Trump #zatmenie slnka #pozorovanie