USA pošlú do Afganistanu ďalších 3 900 vojakov. Nakoniec zvíťazíme, verí Trump

Dôsledky odchodu vojakov z Afganistanu by boli neprijateľné, uviedol prezident USA Donald Trump. Zmenil svoj predošlý názor, že je potrebné stiahnuť sa z Afganistanu. Do krajiny pošle viac vojakov.

22.08.2017 05:45 , aktualizované: 21:59
debata (57)

Spojené štáty budú pokračovať v boji proti teroristom v Afganistane, aby sa vyhli neprijateľným dôsledkom rýchleho stiahnutia americkej armády z krajiny. Povedal to v pondelok 21. augusta 2017 prezident Donald Trump, ktorý na vojenskej základni Fort Myer blízko Washingtonu predstavil novú americkú stratégiu pre Afganistan a južnú Áziu.

Prezident USA Donald Trump hovorí o stratégii... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Trump Afghanistan Prezident USA Donald Trump hovorí o stratégii Spojených štátov v Afganistane vo Fort Meyer v Arlingtone 21. augusta 2017.

Záujmom Washingtonu vo vzťahu k Afganistanu a Pakistanu je podľa neho predovšetkým zabezpečiť, aby sa nestali útočiskom pre teroristov ohrozujúcich USA. Washington posilní svoju prítomnosť v Afganistane. Koľko vojakov do krajiny pošle, Trump ale nepovedal.

„Zdieľam frustráciu amerického ľudu,“ povedal Trump, podľa ktorého sú Američania vyčerpaní z „vojny bez víťazstva“. „Nakoniec zvíťazíme,“ uistil.

Donald Trump plánuje poslať do Afganistanu približne 3 900 dodatočných vojakov. Informovali o tom v utorok večer SELČ vysokopostavení americkí predstavitelia. Počet vojakov nie je zatiaľ pevne stanovený, zahŕňať však bude výcvikové sily, bezpečnostné sily, ako aj ďalšie podporné jednotky.

Do Afganistanu by prví z nich mohli pricestovať „dosť rýchlo“, už v priebehu dní či týždňov. Cieľom je urýchliť ukončenie najdlhšie trvajúcej vojny vedenej Spojenými štátmi a eliminovať hrozbu extrémistov v Afganistane.

Obavy z terorizmu

V prejave prezident priznal, že mu jeho prvotný inštinkt hovoril, aby sa Spojené štáty z Afganistanu čo najrýchlejšie stiahli. Americkí vojaci tam bojujú už šestnásť rokov. Od nástupu do funkcie prezidenta vraj ale zmenil názor. Dôsledky takéhoto kroku by podľa neho totiž boli „predvídateľné a neprijateľné“. V krajine by vzniklo vákuum, ktoré by „okamžite vyplnili“ teroristi vrátane radikálov z Islamského štátu alebo al-Kájdy, povedal Trump.

Práve zabrániť teroristom, aby v Afganistane a Pakistane nachádzali bezpečné útočisko, je podľa amerického prezidenta hlavným záujmom USA v oblasti. Teroristom sa podľa neho tiež nesmú dostať do rúk jadrové zbrane. Spojené štáty sa už nebudú snažiť prestavovať vzdialené krajiny podľa svojho obrazu, uistil Trump. Hlavným cieľom bude chrániť USA a „zabíjať teroristov“.

Prezident Donald Trum predstavil vojakom... Foto: Reuters, Joshua Roberts
Donald Trump, Afganistan Prezident Donald Trum predstavil vojakom stratégiu pre Afganistan vo Fort Myer (Virginia) 21. augusta 2017.

Armáda bude ticho

Nová stratégia v Afganistane nebude podľa Trumpa založená na časových plánoch, ale na podmienkach na bojisku. Nepriatelia sa na rozdiel od minulosti podľa neho nebudú dozvedať o amerických plánoch dopredu, a môcť tak vyčkávať. O počte vojakov, ktorí posilnia stav americkej armády v Afganistane, Trump hovoriť odmietol.

Americké médiá pred prejavom špekulovali, že by mohlo ísť až o 4000 vojakov. V súčasnosti majú USA v Afganistane približne 8400 žien a mužov v zbrani. V čase vrcholného nasadenie v roku 2011 to bolo asi 100 000 vojakov.

„Nebudeme hovoriť o počtoch našich vojakov alebo o plánoch ďalších vojenských aktivít,“ povedal Trump. „Odteraz nebudú našu stratégiu určovať svojvoľné časové plány, ale podmienky v teréne,“ dodal.

Trump kritizoval Pakistan

Krátko po Trumpovom príhovore oznámil americký minister obrany James Mattis, že niekoľko spojencov v NATO prisľúbilo, že rovnako ako USA navýšia počet svojich vojakov v Afganistane. Koľko presne nových vojakov Washington do stredoázijskej krajiny pošle, nepovedal ale ani Mattis.

Sľub, že Spojené štáty zostanú v Afganistane, nie je ale podľa Trumpa „bianko šek“ pre afganskú vládu. Afganci musia vziať budúcnosť svojej krajiny do vlastných rúk a viac sa zapojiť do vojenských akcií aj hospodárskej obnovy svojej krajiny, dodal prezident. Zároveň nevylúčil, že by súčasťou politického riešenia krízy v Afganistane mohla byť aj časť Talibanu.

Viac zapojiť by sa podľa Trumpa mal tiež Pakistan, ktorý si počas prejavu od neho vyslúžil kritiku za údajné ukrývanie teroristov. Krajina, ktorá susedí s Afganistanom, je podľa neho útočiskom „agentov chaosu“. S hospodárskym rozvojom by mala Afganistanu pomôcť aj India, povedal Trump.

Vojnu v Afganistane začal v októbri roku 2001 prezident George Bush mladší v reakcii na teroristické útoky z 11. septembra. Koalícia vedená Spojenými štátmi zvrhla vládu Talibanu, ktorý poskytoval útočisko teroristom z organizácie al-Kájda. Američania však v krajine zostali aj potom. V súčasnej dobe afganskej armáde v boji proti islamistom z hnutia Taliban pomáha okrem približne 8400 amerických tiež 5000 ďalších vojakov NATO vrátane slovenských.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #NATO #Donald Trump