Islamskí teroristi: Keď nie cez Turecko, tak cez Libanon?

Niektorí pozorovatelia hovoria už o agónii teroristov z tzv. Islamského štátu v Sýrii. Dokonca aj USA, ktoré ešte nedávno tvrdili, že ich likvidácia bude trvať roky, pod tlakom rýchleho spádu udalostí diktovaných zvyšujúcou sa iniciatívou sýrskych vládnych jednotiek, podporovaných ruským letectvom, priznávajú, že to môže byť oveľa skôr.

22.08.2017 07:19
debata (3)

Jedným z výsledkov zmien v prospech vládnych jednotiek je dezercia teroristov a pokus utiecť do Turecka. Ibaže väčšina končí na hranici v rukách armády a polície.

„Poľní velitelia teroristov sa pokúšajú zastrašiť svojich ľudí tvrdými trestami. Napríklad v obci Mu Hasan juhovýchodne od Deir Ez-Zor uskutočnili na výstrahu ostatným popravu príslušníkov celej čaty. Najprv boli nespokojní s nevyplácaním žoldu. Neskôr odmietli plniť rozkaz veliteľa a následne ich prichytili pri pokuse opustiť pozície,“ informovala panarabská televízia Al-Arabia. Bojovať však odmietajú už aj mnohí velitelia IŠ, ako aj žoldnieri zo zahraničia, ktorí odmietajú zomierať pre peniaze.

O tom, že teroristi sa pokúšajú zachrániť holý život útekom cez momentálne stráženú hranicu s Tureckom, svedčí aj vyjadrenie tureckého premiéra Binali Yildirima. V pondelok oznámil, že Ankara má situáciu pod kontrolou.

Reagoval tak na najnovší neúspešný pokus teroristov z IŠ ilegálne preniknúť do Turecka. „Všetkých sme neutralizovali,“ vyhlásil premiér citovaný denníkom Hurriyet s tým, že nie je jasné, či ich zatkli, zranili, alebo sú mŕtvi.

Neúspech pri pokusoch utiecť z miesta bojov cez sýrsko-tureckú hranicu núti mnohých utekať opačným smerom – na juh. Nádejou, ako sa ukazuje, čiastočne opodstatnenou, je operácia libanonskej armády na juhu Sýrie.

Podľa Reuters je to bez koordinácie s vládnymi jednotkami prezidenta Bášara Asada a hnutím Hizballáh. Výsledkom je, že už niekoľko stoviek teroristov z IŠ sa vzdalo do rúk hnutia Hizballáhu, ktoré zaútočilo na postavenia teroristov, ale tentoraz koordinovane so sýrskou armádou. Islamskí teroristi sa pritom spoliehajú na už dávnejšie existujúcu garanciu možnosti pokračovať cez Libanon „ďalej do sveta“.

Televízia Al-Manar informovala, že veľkú skupinu teroristov obkľúčili neďaleko hraničného priechodu Zamrání. Následne sa ozbrojenci vzdali. Medzi nimi aj emír IŠ Ahmed Váhid al-Abdo, veliteľ teroristov operujúcich v oblasti Západný Kalamún. Rovnaký osud stihol teroristov aj pri priechodoch Fejcha a Mejra.

Libanonský minister obrany Ali Kanso však informoval, že tri zoskupenia banditov, približne 600 teroristov, stále ešte kontrolujú časť malého územia. Ešte minulý týždeň sa pokúsili prelomiť obkľúčenie pomocou asi 15 samovrahov. Na motocykloch a opásaní výbušninou zaútočili na vozidlá príslušníkov sýrskych vládnych jednotiek. Akcia sa však skončila krachom.

Podľa portálu Imperiya aktivitou prekypuje aj Irán. Pomocou šiitských milícií a tisícov bojovníkov prepravených z Afganistanu, Pakistanu, Iránu a Libanonu zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii. Buduje základne a dodáva moderné zbrane.

Takýto vývoj vyvoláva obavy Izraela. A to je aj podľa portálu News.israelinfo ak nie hlavný, tak jeden z dôvodov stredajšieho rokovania izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči. Tel Aviv už v minulosti kategoricky odmietal americkú spoluprácu v Sýrii. Dôvodom je skutočnosť, že vraj neberie do úvahy práve expanziu Teheránu v Sýrii.

„Medzi Izraelom a Ruskom nehrozí rozkol, ale Netanjahu bude prosiť, žiadať, naliehať na Moskvu, aby súhlasila so skončením vojenských operácií v sýrskom pohraničí na juhu svojho severného suseda, ako aj so stiahnutím islamských sunnitských či šiitských síl vrátane podporujúcich sýrskeho prezidenta Asada,“ cituje agentúra FAN izraelského analytika Alexandra Etermana.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Libanon #Islamský štát