Analytik: Zahrať si futbal a byť terorista. Radikalizácia je sociálny proces

"V podstate akákoľvek skupina mladých ľudí sa môže radikalizovať. Sú spolu, majú podobné sociálne zážitky, sú spolužiaci, venujú sa rovnakému športu či videohrám. Pri radikalizácii ide to, že verbovači využijú niečo, čo majú títo mladí ľudia spoločné, a nasmerujú ich inde,“ povedal pre Pravdu Kacper Rekawek, analytik Globsec Policy Instiute a autor knihy o teroristoch a terorizme Človek s malou bombou.

22.08.2017 14:00
debata (9)
Kacper Rekawek
Kacper Rekawek Kacper Rekawek

K útokom v Španielsku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Z informácií, ktoré máme, dá sa povedať, aké mohli mať páchatelia kontakty na extrémistov?

Spojenie s IS zatiaľ vyzerá ako trocha pochybné. Ale možno už zajtra budeme mať ďalšie informácie. A moja odpoveď, ako aj reakcia kohokoľvek iného, koho by ste sa to spýtali, bude iná. Značná časť vyšetrovania sa týka imáma Abdelbakiho Es Sattyho z mesta Ripoll. Nechcel by som preháňať pri popise jeho úlohy, ale zdá sa, že mal kontakty na teroristov spojených s bombovými útokmi v Madride z roku 2004 (zahynulo vtedy takmer 200 ľudí, pozn. red.). Ak je to pravda, tak poznal nejakých ľudí v džihádistickom svete. A hoci za tým, čo sa stalo v Madride, stála Al-Kajdá, Satty si mohol vytvoriť aj kontakty na IS. Španielsko bolo dlhodobo džihádistickým cieľom. Al-Kajdá hovorila, že je potrebné zasiahnuť al-Andalus, čo je historický názov pre Arabmi ovládanú časť Pyrenejského polostrova. IS za zvyčajne priznáva k útokom. Al-Kajdá zase niekedy čaká a hovorí o nich neskôr. Sú to rôzne stratégie, jedno je však jasné. Páchatelia operovali v džihádistic­kom svete.

IS alebo Al-Kajdá. Je v tom rozdiel?

Čo je horšie? IS je v kurze. Prevzal mnoho džihádistických sietí. Ale keby v Španielsku útočila Al-Kajdá, tak, pravdupovediac, bola by to zlá správa.

Prečo?

Mohlo by to znamenať, že Al-Kajdá má stále kapacitu vytvoriť veľkú teroristickú bunku v Európe. Až by sa dalo povedať, že si môžeme želať, aby za týmto prípadom stál IS. Keď si pozriete výskum španielskeho experta Fernanda Reinaresa, tak ten tvrdí, že Al-Kajdá je v krajine prítomná od polovice 90. rokov minulého storočia.

Zdá sa, že prípad imáma Sattyho je klasickým príkladom mladých ľudí, ktorých nejaký extrémista zverboval do radov teroristov.

Je to také klasické, že sa tomu až trocha ťažko verí. Bol to asi človek, ktorý bol mentorom tucta ľudí. Ale keď to bolo také jasné, tak prečo úrady nekonali skôr? No povedzme, že to tak bolo. Takže máte tu akúsi otcovskú postavu. Skúsenejšieho človeka, ktorý otvára dvere a vedie mladých ľudí. Tieto veci sa dejú v skutočnom svete. Nie je to na internete. Samozrejme, on-line zdroje pri radikalizácii pomáhajú. Ale je zriedkavé, že by sa celý proces odohral v prostredí internetu. Najmä pri veľkých útokoch alebo pokusoch sa nedá povedať, že by radikáli rástli na stromoch. Zvyčajne pochádzajú nejakých komunít, kde žijú aj džihádistickí veteráni, a možno pred 10 či 15 rokmi boli v Al-Kajdá. Radikalizácia je sociálny proces.

Zaujímavé je, že mnoho ráz teroristické bunky tvoria príbuzní či priatelia z detstva. Aj v Španielsku do nej patrili bratia. Je to súčasť sociálneho procesu?

Je to jeho zvrátená verzia. V podstate sa to môže stať akejkoľvek skupine mladých ľudí. Sú spolu, majú podobné sociálne zážitky, sú spolužiaci, venujú sa rovnakému športu či videohrám. Pri radikalizácii ide to, že verbovači využijú niečo, čo majú títo mladí ľudia spoločné a nasmerujú ich inde. Môžete mať dobrý vzťah s bratom, hrať s ním futbal či si s ním vypiť. A rovnako môžete spolu vstúpiť do násilnej džihádistickej organizácie. Je normálne, že dôverujete svojej rodine, ľuďom, ktorých poznáte. S nimi môžete uzavrieť spojenectvo, spoliehate sa na nich a spolu sa niekedy zapletiete do zlých vecí. Nie je žiadne tajomstvo, že v teroristickom manuáli stojí: Verbujte svojich súrodencov. Funguje to.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mladí ľudia #extrémizmus #radikalizácia #Globsec Policy Institute