V Rusku zatkli režiséra Serebrennikova, podozrivého zo sprenevery

Ruské úrady zatkli režiséra Kirila Serebrennikova, ktorý čelí podozreniu zo sprenevery štátnych prostriedkov určených na rozvoj umenia. Zadržanie režiséra, ktorého diela často kritizujú ruskú byrokraciu a vedenie štátu, uviedli s odvolaním sa na vyšetrovateľov tlačovej agentúry.

22.08.2017 11:55
debata (5)

Vyšetrovanie jedného z najvýznamnejších súčasných divadelných režisérov v Rusku kritizovalo množstvo predstaviteľov európskej divadelnej a filmovej scény.

Polícia v máji prehľadala byt režiséra a riaditeľa Veľkého moskovského divadla Vladimira Urina v liste prezidentovi Vladimírovi Putinovi opísal prístup orgánov k vyšetrovaniu Serebrennikova ako zlé.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov predtým povedal, že Serebrennikovo vyšetrovanie nemá nič spoločné s politikou.

Vyšetrovacia komisia vo vyhlásení uviedla, že režisér je podozrivý z podvodu okolo milióna dolárov. Podľa AFP by mohol čeliť až desiatim rokom väzenia. Serebrennikov odmieta akúkoľvek vinu.

Divadelný a filmový režisér Serebrennikov od roku 2012 pôsobí ako umelecký riaditeľ Gogol-centr. Predstavenia divadla si často berú ako terč ruskú byrokraciu, ruské vedenie a sociálny konzervativizmus, čo vyvoláva kritické odpovede od politikov a úradov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kiril Serebrennikov