Maročana podozrivého z útoku vo Fínsku vzali do väzby

Maročana, ktorý je podozrivý z piatkového útoku nožom vo fínskom meste Turku, vzali do vyšetrovacej väzby. Vo výpovedi pred súdom priznal, že v Turku zabil dve ženy a osem ľudí zranil.

22.08.2017 13:24
Fínsko Foto: ,
Muž zapaľuje sviečky za obete v Turku.
debata (2)

Poprel však, že mal jeho útok teroristický motív. Marocký žiadateľ o azyl Abdarrahmán Maškáh, ktorého policajti po čine postrelili a zadržali, vypovedal z nemocnice prostredníctvom videa. Fínske bezpečnostné zložky medzitým uviedli, že už začiatkom tohto roka dostali upozornenie, že sa Maročan radikalizoval.

Maškáh čelí obvineniu z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým zámerom. V súvislosti s útokom boli zadržaní ešte štyria ďalší Maročania, ktorí sa tiež majú objaviť na súde.

Začiatkom tohto roku dostala polícia v juhozápadnom Fínsku informáciu o zmene správania tohto Maročana. Jeden cudzí štátny príslušník políciu upozornil, že sa Maškáh radikalizoval a prejavuje záujem o extrémistické ideológie. Policajti správu odovzdali kontrarozviedke SUPO, ale podľa nej toto oznámenie neobsahovalo žiadne konkrétne údaje o prípadných plánoch Maškáha spáchať atentát.

Žiadosť o azyl mu Fíni zamietli

„Úrady dostali za posledné dva roky viac ako 1000 podobných tipov. Snažíme sa každým z nich zaoberať. Tipy, ktoré obsahujú konkrétnu hrozbu, majú prioritu,“ uviedol šéf SUPO Jyri Rantala.

Ako napísal spravodajský server Yle, meno Abdarrahmána Maškáha nebolo na zozname ľudí, ktoré sledovali protiteroristické zložky. Podľa kontrarozviedky SUPO úrady teraz sledujú aktivity asi 350 ľudí, ktorých považujú za potenciálne nebezpečných.

Fínsky Národný úrad pre vyšetrovanie (NBI) potvrdil skoršie správy fínskych médií, že Maškáh požiadal vo Fínsku o azyl a že mu táto žiadosť bola zamietnutá. Šéf NBI Robin Lardot vyhlásil, že Maročan sa proti tomuto rozhodnutiu ešte pred útokom odvolal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útočník #útok vo Fínsku