Po útokoch v Katalánsku je sedem ľudí v kritickom stave, traja podozriví ostávajú vo väzbe

Po útokoch v Katalánsku z konca minulého týždňa zostáva 46 zranených v nemocniciach, z ktorých sedem je v kritickom stave. Informujú o tom španielske médiá.

22.08.2017 13:58 , aktualizované: 22:27
debata (1)

Pred súdom v Madride krátko po poludní v súvislosti s útokmi vypočuli štyroch zadržaných. Katalánska polícia na svojich stránkach o 13:00 SELČ zároveň varovala pred falošným poplachom na letisku v Barcelone, podľa polície išlo o zanechaný kufor, ktorý už vrátili majiteľovi.

Všetci štyria podozriví, ktorých zadržali v súvislosti s útokmi, dostali pridelených právnikov ex offo. Muži nepožiadali o tlmočníka, hoci mohli, pretože všetci hovoria po španielsky. Pred súd postupne predstúpili Idrís Úkábír, Muhammad Aallaa, Sálih karibu a Muhammad Huli Šamlál.

Zhromaždenie na ulici La Rambla v Barcelone,... Foto: SITA/AP, Santi Palacios
la rambla, barcelona, sviecky, spomienka, kytice, kvety Zhromaždenie na ulici La Rambla v Barcelone, kde došlo k útoku.

Večer okolo 21:00 SELČ skončili prvé súdne pojednávania štyroch zatknutých maročanov.

Vyšetrujúci sudca ich obvinil z členstva v teroristickej skupine, vlastníctva výbušnín a vraždy.

Prokuratúra pre všetkých požiadala o väzbu bez možnosti kaucie. Dvaja zadržaní vypovedali, že útoky naplánoval imáma Abdelbaki Es Satty a traja zo štyroch popreli, že patrili do teroristickej bun­ky.

Sudca nariadil večer uväzniť dvoch zadržaných bez možnosti zaplatenia kaucie, jednému zatknutému predĺžil väzbu o 72 hodín a štvrtého prepustil.

Prišli o materiál, útočili z núdze

Ako prvý pred sudcu predstúpil dvadsaťjedenročný Šamlál, ktorý bol vážne zranený pri explózii minulú stredu v meste Alcanar, kde teroristi pripravovali výbušniny pre väčšie útoky.

Hovorca súdu povedal, že Šamlál, ktorý prišiel v nemocničnej pyžame, vypovedal na súde viac ako hodinu. Prokurátor žiadal pre neho väzbu bez možnosti zaplatenia kaucie. Podľa súdnych zdrojov sa jednanie konalo v španielčine a Šamlál odpovedal na všetky otázky.

Šamlálovo svedectvo sa považuje za rozhodujúce pre pochopenie motívov, pre ktoré 12-členná bunka útočila.

Plánovali väčší útok

Pred sudcom Šamlál zopakoval to, čo predtým povedal polícii, že bunka pripravovala oveľa väčší útok ako ten v Barcelone a potom v Cambrils. Šamlál je jediný, o ktorom možno s istotou povedať, že sa podieľal na príprave útoku v Alcanar.

Polícia už uviedla, že niektorí zo štyroch zadržaných poskytli zaujímavé informácie, ale až doteraz nebolo jasné, ktorí zo zadržaných svedčili.

Sudca už ukončil vypočúvania Idrísa Úkábíra, pre ktorého prokurátor tiež navrhuje väzbu bez možnosti kaucie. Úkábír svedčil pred súdom inak ako pred políciou. Jeho dokumenty našli v dodávke, s ktorou Maročan Júnis abú Jakúb zaútočil vo štvrtok v Barcelone.

Podozriví zo spáchania útokov v Katalánsku

Júnis abú Jakúb – mŕtvy
Husajn abú Jakúb – mŕtvy
imán Abdelbaki Es Satty – mŕtvy
Saíd Aallaa – mŕtvy
Júsif Aallaa – mŕtvy
Muhammad Aallaa – zatknutý
Músá Úkábír – mŕtvy
Idrís Úkábír – zatknutý
Muhammad Húlí Šamlál – zatknutý
Muhammad Hišámí – mŕtvy
Umar Hišámí – mŕtvy
Sálih Karíb – zatknutý

Vypovedal pod strachom

Idrís Úkábír sa už vo štvrtok prihlásil na policajnej stanici, kde tvrdil, že jeho brat Mousa ukradol jeho doklady. Sedemnásťročný Músá Úkábír bol medzi piatimi útočníkmi v noci na piatok minulého týždňa v Cambrile.

Úkábír v utorok zmenil svoje svedectvo. Priznal, že to bol on, kto prenajal autá, ale tvrdil, že si myslel, že budú použité na sťahovanie. Odmietol, že je členom teroristickej bunky a tvrdil, že na polícii vypovedal pod strachom.

Sudca tiež vypočul Muhammada Aallaa (27).

Pri manipulácii s trhavinami ale došlo k explózii, pri ktorej zahynuli dvaja teroristi. Takže skupina stratila materiál a zrejme preto zaútočila ďalší deň v Barcelone autom.

Na La Ramble v strede Barcelony zabil Júnis abú Jakúb 13 ľudí a zranil viac ako sto ďalších. Iného muža zabil na úteku, v pondelok polícia Abú Jakúba zastrelila.

Brat ukradol bratovi doklady

Pred sudcom v Madride sa má postaviť aj Idrís Úkábír, na ktorého doklady bola prenajatá dodávka, s ktorou abú Jakúb útočil v Barcelone. Úkábír už vo štvrtok prišiel na políciu, kde tvrdil, že jeho brat ukradol jeho doklady. Jeho 17-ročný brat Músá Úkábír bol medzi piatimi útočníkmi, ktorých polícia zastrelila vo štvrtok v Cambrils.

Pred sudcu má predstúpiť aj Muhammad Aallaa (27), ktorého brata Saída Aallaa takisto zastrelila polícia v Cambrils, a Sálih karibu (34). Obaja boli zadržaní v spoločnosti Ripoll.

Čo robili ‚katalánski‘ teroristi vo Francúzsku?

Teroristi, ktorí v piatok zaútočili v Katalánsku, boli pred pár dňami v Paríži. Potvrdil to francúzsky minister vnútra Gérard Collomb pre televíziu BFMTV. Doteraz bolo známe, že čierne audi z útoku v Cambrils v Španielsku zachytil radar v blízkosti Paríža pre prekročenie rýchlosti.

Collomb však uviedol, že táto bunka nemá žiadnu spojitosť s Francúzskom. El País napísal, že Švajčiarsko oznámilo, že aspoň jeden z ľudí spojených s útokmi v Katalánsku bol v minulosti aj vo Švajčiarsku.

„Bola to veľmi rýchla cesta späť a tam,“ povedal francúzsky minister k pobytu teroristov vo Francúzsku. Podľa neho je príliš skoro vysvetliť motív cestovania teroristov do Francúzska. Ale Collomb si myslí, že išli do Francúzska „za prácou“.

Audi A3 zachytil radar v departmante Essonne neďaleko Paríža 12. augusta. V aute boli štyria ľudia. Podľa predchádzajúcich informácií denníka Le Parisien strávili noc z 11. na 12. augusta v hoteli na južnom okraji Paríža.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido v pondelok hovoril so svojim francúzskym kolegom a v stredu sa obaja stretnú opäť v Paríži.

V spomenutom čiernom audi päť teroristov v španielskom mestečku Cambrils zaútočilo na ľudí. Zrazili chodcov a niektorých zranili, jednu ženu smrteľne. Keď sa auto prevrátilo, vybehli teroristi von a ľudí napadli nožmi. Všetkých päť útočníkov čoskoro polícia zastrelila.

Tento útok nasledoval niekoľko hodín po útoku v Barcelone.

Hovorkyňa švajčiarskej federálnej polície Cathy Maretová uviedla, že aspoň jeden z útočníkov bol vlani v decembri v Zürichu. „Vieme o jednej noci v hoteli v regióne Zürichu a my nepoznáme dôvod tohto príchodu do Švajčiarska,“ povedala hovorkyňa, vzhľadom na možné priame spojenie so Švajčiarskom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #barcelona #zranení #teroristický čin #útok v Barcelone