Gabriel vyzval k podpore demokraticky zmýšľajúcich Turkov

Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel dnes vyhlásil, že Nemecko a ostatné krajiny Európy by mali podporovať "demokraticky zmýšľajúcu" väčšinu Turkov, ktorí nie sú stúpencami tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vedúci nemeckej diplomacie výrazne posilnil postoj Nemecka voči Ankare.

22.08.2017 15:47
Sigmar Gabriel Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.
debata (2)

Gabriel poznámky predniesol na predvolebnej akcii svojej Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), a to v čase výrazne zhoršených vzťahov medzi Nemeckom a Tureckom. Erdogan naposledy vyzval nemeckých Turkov na bojkot hlavných nemeckých strán vo voľbách do Spolkového snemu 24. septembra.

„Viac ako polovica krajiny (Turecka) zmýšľa demokraticky. Nepodporujú ho (Erdogana),“ vyhlásil Gabriel na mítingu v západonemeckej spolkovej krajine Sársko. „Domnievam sa, že veľa ľudí v Turecku počíta s tým, že Európa a Nemecko podporí tureckú demokraciu a že sa nebudú bezmocne prizerať,“ povedal Gabriel krátko potom, čo Erdogan označil hlavné politické strany Nemecka za „nepriateľov Turecka“.

Erdogan obviňuje Nemecko z ukrývania údajných pučistov, ktorí minulý rok stáli za pokusom o prevrat. Turecké úrady prenasledovali napríklad 50000 ľudí vrátane osôb s nemeckým štátnym občianstvom. Západní politici tvrdia, že Erdogan sa zbavuje svojich politických protivníkov. Niektorí poslanci za Kresťanskodemo­kratickú úniu (CDU) kancelárky Angely Merkelovej aj opozičná Ľavica už vyzvali vládu, aby zvážila zmrazenie zahraničných aktív Erdogana a ľudí z jeho okolia.

Erdogan prirovnal nemecké praktiky k nacistickým

V Nemecku žijú približne tri milióny etnických Turkov a Nemecko doteraz malo s Ankarou tradične dobré vzťahy. To sa v poslednom roku zmenilo. Prispel k tomu okrem iného tvrdý postup Ankary voči jej skutočným i domnelým odporcom po vlaňajšom pokuse časti armády o puč, za čo Berlín Ankaru kritizoval. Turecké úrady tiež zatkli niekoľko nemecko-tureckých novinárov.

Domnievam sa, že veľa ľudí v Turecku počíta s tým, že Európa a Nemecko podporí tureckú demokraciu a že sa nebudú bezmocne prizerať.
Sigmar Gabriel, nemecký minister zahraničných vecí

Diplomatická roztržka vypukla aj potom, čo nemecké mestá zakázali tureckým vládnym politikom agitovať pred aprílovým referendom o zmenách ústavy na nemeckom území. Tureckí politici, vrátane prezidenta Erdogana, opakovane prirovnávali nemecké praktiky k nacistickým.

Naposledy minulý týždeň v Španielsku na základe zatykača vydaného Interpolom zadržali nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu Dogana Akhanliho. Španielske úrady ho neskôr uvoľnili. Nemecká kancelárka Angela Merkelová prepustenie Akhanliho privítala a obvinila Turecko zo zneužívania zatykačov Interpolu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Sigmar Gabriel