Požiare stále sužujú chorvátske pobrežie

Požiare na chorvátskom pobreží pokračujú a silný vietor v oblasti hasičom sťažuje prácu. V plameňoch sa ocitli borovicové lesy v blízkosti letovísk Šibenik a Zadar, kde s hasením pomáhala lietadla. Požiare postihli aj časti ostrovov Hvar a Brač. Diaľnica medzi Záhrebom a Splitom musela byť kvôli zlej viditeľnosti na niekoľko hodín uzavretá.

22.08.2017 16:25
debata

Niekoľko desiatok dedinčanov bolo kvôli plameňom evakuovaných.

V pondelok polícia zatkla sedem mladistvých, ktorých podozrieva zo založenia veľkého požiaru na pobreží v Šibenickokninskej župe. Plamene sa našťastie hasičom počas noci podarilo dostať pod kontrolu.

Medzi najviac postihnutými miestami sú obce Lepur, Pristeg a Kistanje. Dramatická situácia je podľa denníka Večernji list pri obci Vrana, v ktorej okolí sa nachádzajú míny a hasiči tam nemôžu zasahovať. Požiarisko je tam dlhé niekoľko kilometrov a pre silný vietor oheň rýchlo postupuje.

Dovolenkári uviazli na diaľnici

V niektorých obciach v okrese Promina pre veľké nebezpečenstvo včera nariadili evakuáciu obyvateľov.

Časť jadranskej magistrály, diaľnica A1, medzi Zadarom a Šibenikom bola uzavretá a podľa médií sa v oboch smeroch – na Split i na Záhreb – utvorili kolóny áut dlhé až deväť kilometrov.

Polícia umožňovala vodičom vracať sa aj v protismere.

So živlom v pondelok večer bojovali hasičské lietadlá a vrtuľníky aj na ostrove Ugljan.

Žiadne obete nových požiarov zatiaľ nehlásili. Podľa webu 24sata si pri zásahu v Kistanje zlomil nohu jeden z hasičov.

Chorvátsko tento rok sužuje mimoriadne veľké množstvo požiarov. Podľa oficiálnych údajov citovaných agentúrou AFP tam plamene doteraz zdevastovali 83-tisíc hektárov porastov, čo je dvojnásobok rozlohy zničenej v roku 2012. V oblasti Splitu v júli plamene zničili 4500 hektárov borovicových lesov, krovín a olivových hájov. Podľa chorvátskych úradov, niektoré z požiarov vznikli pre nezodpovedné správanie turistov a miestnych obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šibeník #Požiare #Jadran #Hvar #Brač #Zadar #Chorvátke pobrežie