Porošenko: Urobíme všetko možné, aby sme boje na Donbase zastavili

Kyjev chce oznámiť prímerie vo východnom Donbase od 25. augusta alebo 1. septembra. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že o prímerí bude rokovať počas telefonickej konferencie najvyšších predstaviteľov takzvanej normandskej štvorky, teda Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny.

22.08.2017 21:19
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (68)

„Dnes večer sa bude konať telefonická konferencia predstaviteľov normandskej štvorky, na ktorej chcem rokovať o posilnení ozbrojenej misie OBSE, o vyslaní mierovej misie OSN na Donbas a o vyhlásení prímeria od 25. augusta alebo 1. septembra, aby deti mohli konečne začať chodiť do školy,“ povedal prezident počas návštevy Luhanskej oblasti.

Porošenko pritom obvinil Kremeľ, že predstavuje hlavný problém zastavenia bojov, keď nechce otvorene vyzvať separatistov k prímeriu. „Urobíme všetko možné, aby sme boje na Donbase zastavili. Zdržuje to však ruský prezident, ktorý prímerie odmieta verejne podporiť. To znamená, že odmieta nariadiť aj ruským vojakom a žoldnierom na okupovanom území, aby zastavili paľbu,“ uviedol ukrajinský prezident.

Konflikt na východe Ukrajiny si od vypuknutia bojov v roku 2014 vyžiadal 10000 mŕtvych. Kyjev viní Rusko okrem iného za priamu vojenskú podporu proruských separatistov na Donbase. Ale Moskva to popiera.

Mierové rokovania v „normandskom formáte“ začali najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka v lete 2014 počas osláv 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Petro Porošenko #vojna na Ukrajine