Guvernér štátu Missouri odložil popravu odsúdeného na základe nových testov DNA

Guvernér štátu Missouri Eric Greitens v utorok nariadil odloženie popravy Marcellusa Williamsa po tom, ako testy DNA spochybnili jeho vinu v prípade vraždy.

23.08.2017 07:20
debata

Republikánsky politik to oznámil len niekoľko hodín pred plánovanou popravou 48-ročného Williamsa, ktorého odsúdili za vraždu novinárky Lishe Gayle v roku 1998.

Greitensa presvedčili dôkazy Williamsových obhajcov, podľa ktorých sa na vražednej zbrani nachádzajú stopy DNA neznámej osoby, nie však jeho. Prokurátor okresu St. Louis Bob McCulloch pritom trvá na tom, že je dostatok iných dôkazov jeho viny a je „nulová pravdepodobnosť“, že je nevinný.

„Trest smrti je konečný a trvalý trest. Aby sme ho vykonali, musia mať obyvatelia Missouri dôveru v rozhodnutie o vine,“ vyjadril sa Greitens a oznámil, že zostaví päťčlennú komisiu, ktorá mu po preskúmaní prípadu odporučí, či by Williamsa mali popraviť alebo nie. Nestanovil pritom žiadne termíny.

Williams sa podľa obžaloby 11. augusta 1998 vlámal do domu 42-ročnej Gayle, ktorá však bola v tom čase doma. Našiel preto veľký nôž, počkal si na ňu kým zíde dolu schodmi a 43-krát ju bodol. Z miesta činu zmizla jej peňaženka a manželov laptop.

Okrem vraždy si Williams odpykáva aj doživotný trest za lúpež a po 30 rokov za vlámanie a zločin so zbraňou.

Zástancovia trestu smrti tvrdia, že nie sú dôkazy o tom, že by v USA niekedy popravili nevinného, no americké centrum pre nespravodlivo odsúdených na právnickej fakulte Severozápadnej univerzity v Chicagu uvádza minimálne 39 popráv, ktoré sa uskutočnili napriek „presvedčivým dôkazom o nevine alebo vážnej pochybnosti o vine“.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #poprava #DNA