Trump kritizoval médiá za to, že skreslili jeho slová o nedávnych násilnostiach

Americký prezident Donald Trump na mítingu v arizonskom Phoenixe kritizoval médiá za to, že skreslili jeho vyhlásenie k nedávnym násilnostiam, ktoré vyvolali demonštrácie krajnej pravice v Charlottesville.

23.08.2017 07:32
debata (6)

Trump vtedy rasizmus odsúdil, zároveň uviedol, že v tábore ultrapravicových demonštrantov boli aj dobrí ľudia. Trumpova akcia vo Phoenixe prilákala do mesta aj prezidentových odporcov, ktorí podľa médií na políciu hádzali fľaše a kamene.

„To, čo sa stalo v Charlottesville, zasiahlo samotnú podstatu Ameriky. Dnes v noci sa celá táto hala jednotne stavia k ráznemu odsúdeniu gaunerov, ktorí šírili zášť a násilie,“ vyhlásil podľa agentúry AP Trump v utorok večer miestneho času (dnes nadránom SELČ ) účastníkom stretnutia.

Ihneď potom podľa AP odsúdil „nečestné médiá“, ktoré nepravdivo vyložili jeho reakciu na násilnosti. Za jeho skoršie vyhlásenie, že vina leží na oboch stranách, kritizujú Trumpa nielen demokrati, ale aj jeho republikáni. Trump ďalej naznačil, že chce omilostnit bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia, ktorý bol uznaný vinným z pohŕdania súdom. Šerif v roku 2013 napriek súdnemu zákazu organizoval dopravné kontroly cielené proti prisťahovalcom. V októbri má byť vynesený rozsudok, Arpaiovi hrozí polročné väzenie.

Prezident povedal davu, že Arpaio bude „v poriadku“. Povedal tiež, že milosť nevydá dnes, pretože nechce vyvolávať kontroverzie. Starosta Phoenixu Greg Stanton pred týždňom vyzval Trumpa, aby cestu do mesta pre tragické udalosti v Charlottesville odložil. Uviedol tiež, že milosť pre Arpaia, pokiaľ ju oznámi vo Phoenixe, len vyvolá ďalšie nepokoje.

Trump tiež hovoril o situácii na Kórejskom polostrove, o budúcnosti Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) či o svojom sľube postaviť na hraniciach s Mexikom múr.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #médiá #Donald Trump