"Riadená" živelná pohroma v Rostove?

"Cudzí zdroj zapálenia," je hlavnou verziou rozsiahleho požiaru v juhoruskom Rostove na Done.

23.08.2017 08:43
rostov, oheň, požiar Foto: ,
Zasahujúci hasič pri veľkom požiari v Rostove na Done. Plamene zničili približne 100 budov, medzi ktorými bolo viac ako 80 obytných domov. Existuje podozrenie, že oheň mohol byť úmyselne založený na objednávku developerských spoločností.
debata (10)

Preložené do ľudskej reči – podpaľačstvo, ktorého obeťou sa stala stovka väčšinou drevených domov v centre mesta.

Nie je tajomstvom, že „najefektívnejším“ spôsobom, ako získať lukratívne pozemky na výstavbu "polyfunkčných domov“, je požiar. V konkrétnom prípade na území, na ktorom mala vyrásť oddychová zóna Rostovčanov. Na rozlohe asi 50 hektárov. Pôvodnej verzii polície, podľa ktorej požiar vznikol, "pravdepodobne od skratu domáceho spotrebiča v opustenom dome“, neveria nielen v Rostove.

„Navrhujem, aby sa v postihnutej oblasti nestavalo,“ reagoval gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev citovaný agentúrou Interfax, na so všetkou pravdepodobnosťou zámer developerov získať stavebné povolenie formou akejsi riadenej „živelnej pohromy“.

Podľa novín Novaja gazeta v inkriminovanom centre mesta horelo aj predtým. Jeho obyvatelia upozorňovali úrady na spomínanú slabinu bývania v drevených domoch. Ale márne. Až do 7. augusta, keď vypukol prvý z požiarov. Už predtým však obyvateľov znepokojila aktivita neznámych ľudí „v oblekoch a s aktovkami“. Od marca tohto roku ich prehovárali, aby sa odsťahovali.

Pôvodnej verzii polície, podľa ktorej požiar vznikol pravdepodobne od skratu domáceho spotrebiča v opustenom dome, neveria nielen v Rostove.
„Vraj dobrý deň, my sme vaši noví susedia!“ citujú noviny Novaja gazeta Valentínu Lipšicovú, obyvateľku domu číslo 34 na Divadelnej ulici. Prišelci vraj iba sucho oznámili, že pozemok kúpili a že ak ľudia neprijmú ich podmienky presídlenia, tak ich čakajú tri súdne pojednávania, ktorých výsledok určite nebude v ich prospech a skončia v internáte. Podľa pracovníka jednej z realitných kancelárii dôvodom „pohybu“ okolo atraktívnej oblasti v centre mesta bol „letecký“ problém. Na tunajšie frekventované letisko klesajú lietadlá na pristátie práve nad spomínanou časťou mesta. V tejto súvislosti existoval prísny zákaz budovať tam vysoké domy.

V decembri tohto roku však zmení letisko smer priblíženia strojov. Budú pristávať zo smeru dedinky Gruševskaja, a tak o pôdu odrazu vznikol obrovský záujem. Výsledkom je, ako informovala agentúra TASS, sto zničených budov, z toho viac ako 80 obytných. Úrady vyhlásili výnimočný stav. Pri požiari utrpelo zranenie 45 ľudí, z ktorých museli sedem hospitalizovať. Evakuovali viac ako 650 osôb. Pri prehľadávaní ohnísk požiaru našli záchranári aj pozostatky jednej osoby. Ako sa ukázalo, išlo o invalida, ktorý nebol schopný pohybu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Rostov