Ženy v Indii uspeli. Moslimskí muži ich nesmú len tak odkopnúť

Oneskorila sa s podaním večere a na druhý deň si prečítala tri rovnaké esemesky, ktoré ukončili manželstvo.

23.08.2017 10:00
india, ženy, moslim, Foto: ,
Chaftún Šajchová (vpravo), ktorá sa podieľala na kampani za zákaz ponižujúcej formy rozvodov, poúča mladú moslimku o právach žien v Indii.
debata

Alebo sa ozval jej muž prostredníctvom internetu a trikrát zopakoval jedno slovo. Dva príklady, ako sa ženy v Indii môžu dozvedieť od moslimského manžela, že rozhodol o zániku rodinného zväzku.

Po novom sa má stať krutá možnosť odluky minulosťou. Indický najvyšší súd pozastavil na šesť mesiacov platnosť moslimskej praxe, podľa ktorej sa muž môže veľmi ľahko rozviesť so svojou ženou. Stačí, keď tri razy povie alebo napíše slovo talák (rozvod).

Súd zablokoval krajne ponižujúci spôsob rozvodu dovtedy, kým nebude nová legislatíva. Návrh zákona má pripraviť vláda a predložiť na schválenie do parlamentu. „Trojnásobný talák porušuje Korán aj šaríu. Nemal by byť súčasťou náboženského správania, ide proti ústavnej morálke,“ oznámil senát zložený z piatich sudcov. „Talák nie je súčasť islamskej viery,“ zdôraznil jeden z nich Kurian Joseph.

Islam je druhé najrozšírenejšie náboženstvo v Indii, kde sa k nemu hlási približne 15 percent obyvateľov. Najviac Indov – okolo 80 percent – vyznáva hinduizmus. V krajine žije až 1,3 miliardy ľudí.

Proti taláku protestovalo veľa žien. „Konečne cítim slobodu. Nastane poriadok, ktorý oslobodí mnohé moslimky,“ reagovala na verdikt Šajara Banová, ktorá zažila talák a patrila k aktivistkám, ktoré pomohli dostať problém pred súd. Rozsudok vypracovali sudcovia, z ktorých každý vyznáva inú vieru. V senáte zasadli hinduista, kresťan, moslim, sikh a zoroastrista. Súd prijal rozsudok v prospech moslimiek najtesnejším rozdielom hlasov – 3:2. „Fakt, že len traja z piatich sudcov považujú talák za zlý, znamená, že nešlo o jasné rozhodnutie,“ reagoval Mahsúd Nadví z organizácie moslimov pre súkromné islamské právo. Dodal, že združenie sa nevzdá a urobí kroky, aby doterajšia prax zostala zachovaná.

Aktivistkám pomohla vláda, aby sa najvyšší súd zaoberal talákom. Premiér Náendra Módí a jeho vládnuca Hinduistická národná strana súhlasili so zákazom takejto formy rozvodov. Naopak, mnohé moslimské skupiny namietali, že štát nesmie zasahovať do náboženských záležitostí. „Je to historické víťazstvo. Moslimkám poskytuje rovnoprávnosť a posilňuje postavenie žien v spoločnosti,“ komentoval Módí verdikt najvyššej súdnej inštancie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India #moslimovia #ženy