V dome teroristov zo Španielska našli samovražedný pás s výbušninami

Španielska polícia našla samovražedný pás so skutočnými výbušninami v dome, kde teroristická bunka, zodpovedná za vraždenie v Barcelone a meste Cambrils, pripravovala ešte väčší útok.

23.08.2017 10:17 , aktualizované: 15:23
debata (6)

Španielska polícia našla samovražedný pás so skutočnými výbušninami v dome, kde teroristická bunka, zodpovedná za vraždenie v Barcelone a meste Cambrils, pripravovala ešte väčší útok.

Hovorca polície uviedol, že pás s výbušninami našli v meste Alcanar 200 kilometrov južne od Barcelony, kde dvaja ďalší členovia skupiny vrátane strojcu útokov zomreli pri výbuchu.

V budove polícia tiež našla sto nádrží s butánom a materiál na výrobu TATP, teda výbušniny, ktorú používajú militanti Islamského štátu. Zatiaľ nie je jasné, či bol nájdený pás určený pre imáma, ktorý bol pravdepodobným vodcom skupiny a plánoval sa vyhodiť do vzduchu. Zomrel pri výbuchu v dome.

Pri stredajšej explózii prišli teroristi nedopatrením o väčšinu svojho arzenálu. Ak by sa tak nestalo, mohli byť ich útoky ešte oveľa ničivejšie. Šiesti atentátnici zastrelení políciou mali na sebe len nepravé samovražedné pásy.

Teroristi medzi dvoma útokmi nakúpili nože a sekery

Sudca Fernando Andreu nariadil po utorkovom vypočúvaní štyroch pravdepodobných členov teroristickej bunky, ktorá stojí za minulotýždňovými útokmi v Španielsku, zadržanie dvoch z nich bez možnosti prepustenia na kauciu. Tretieho prikázal ponechať na ďalších 72 hodín vo vyšetrovacej väzbe a štvrtého dočasne prepustil.

Podľa súdnych dokumentov teroristi medzi dvoma útokmi nakúpili nože a sekery. Museli totiž improvizovať po tom, ako v stredu pred útokmi vybuchol dom, kde vyrábali bomby. „Výbuch im skrížil pôvodné plány a urýchlil nasledujúce udalosti,“ vyjadril sa sudca. Nakúpené nože chceli použiť pri útoku v Cambrils.

Dvaja z obvinených pritom pred súdom v Madride vypovedali, že vodcom teroristickej bunky bol imám, ktorý zahynul pri výbuchu domu. Jeden z nich, Mohamed Houli Chemlal tiež opätovne priznal, že plánovali omnoho väčšie útoky, ktorých cieľmi mali byť pamiatky v Barcelone, pričom imám mal v úmysle vyhodiť sa do vzduchu. Ďalší z mužov, Driss Oukabir, prokurátorovi povedal, že on prenajal dodávky použité pri útokoch. Údajne si však myslel, že budú určené na sťahovanie. Jeho brat bol jedným z piatich radikálov, ktorých zastrelili v piatok pri útoku na promenáde v Cambrils. Sám však poprel, že by bol členom bunky.

Z dvanásťčlennej teroristickej bunky žijú už len štyria podozriví, zvyšní ôsmi zomreli pri výbuchu v dome s výbušninami alebo ich zabili policajti. Ich útoky si vo štvrtok a v piatok v Barcelone a meste Cambrils vyžiadali 15 obetí a 120 zranených.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #teroristi #útok v Barcelone