Nájdené torzo patrí nezvestnej novinárke zo Švédska

Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informovala kodanská polícia s tým, že testy DNA potvrdili zhodu medzi "torzom a Kim Wallová".

23.08.2017 11:01 , aktualizované: 11:55
Kim Wallová Foto:
Kim Wall
debata (3)

Bezhlavé ženské torzo, ktoré našli na pobreží Baltského mora, patrí nezvestnej švédskej novinárke Kim Wallovej. Informovala kodanská polícia s tým, že testy DNA potvrdili zhodu medzi „torzom a Kim Wallovou“. Podľa polície boli končatiny aj hlava odstránené úmyselne.

Vyšetrovateľ Jens Möller Jensen povedal v stredu novinárom, že k torzu bol pripevnený kus kovu, ktorý mal zjavne pomôcť tomu, aby sa potopilo. Telo sa podľa jeho slov „vyplavilo na breh po tom, ako bolo nejaký čas v mori“, pričom na ňom našli stopy naznačujúce, že sa niekto z neho pokúšal dostať von vzduch, aby neplávalo. „Dvanásteho augusta sme (vo Švédsku) zaistili kefu na vlasy a zubnú kefku, aby sme získali jej DNA. V ponorke sme tiež našli krv, ktorá sa zhoduje,“ uviedol. Príčinu smrti zatiaľ neurčili a ďalej pátrajú po ostatných častiach tela.

Tridsaťročnú novinárku videli naposledy živú 10. augusta na palube súkromnej ponorky UC3 Nautilus, keď spolu s jej konštruktérom Petrom Madsenom, o ktorom pripravovala reportáž, vyrážali na výlet.

Za nezvestnú ju vyhlásili po tom, ako jej priateľ zalarmoval políciu, keď sa nevrátila zo spomínaného výletu. Ponorku vypátrali 11. augusta a 46-ročného Madsena zachránili tesne predtým, ako sa potopila. Ten najprv tvrdil, že novinárku ešte v noci vysadil na ostrove v kodanskom prístave. Teraz ale pred súdom priznal, že žena zomrela pri nehode na palube a on ju následne „pochoval“ v mori. Dánska polícia predpokladá, že 40-tonovú ponorku potopil zámerne. Madsen, ktorý čelí obvineniu zo zabitia, je v policajnej väzbe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #novinárka #Švédsko #Kim Wallová