Ruský súd nariadil režisérovi Serebrennikovovi domáce väzenie

Ruskému režisérovi Kirillovi Serebrennikovi, ktorého úrady podozrievajú zo sprenevery štátnych peňazí, hrozí desať rokov za mrežami.

23.08.2017 15:32
Kirill Serebrennikov, ruský režisér Foto: ,
Ruský filmový a divadelný režisér Kirill Serebrennikov mieri na súd v Moskve.
debata (6)

Moskovský súd nariadil domáce väzenie ruskému režisérovi Kirillovi Serebrennikovi, ktorého úrady podozrievajú zo sprenevery štátnych prostriedkov poskytnutých na rozvoj umenia.

Režisér, ktorého diela kritizujú byrokraciu, korupciu aj vedenie štátu, obvinenia odmieta. Na jeho stranu sa postavila rad predstavitelia európskej divadelnej a filmovej scény.

Štyridsaťsedem­ročného Serebrennika zatkli v utorok v Petrohrade, kde práve nakrúcal film. Následne ho previezli do Moskvy, kde na neho bola uvalená väzba. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu až desaťročný trest väzenia.

Serebrennikov je podozrivý, že spreneveril asi milión dolárov poskytnutých na jeho tvorbu v rokoch 2011–2014. Pred súdom obvinenia odmietol s tým, že peniaze použil na „veľké a skvelé“ projekty pre mladé talenty. Serebrennikov pôsobí od roku 2012 ako umelecký riaditeľ divadla Gogol-center.

Na základe rozhodnutia súdu nesmie Serebrennikov až do 19. októbra bez súhlasu vyšetrovateľov používať telefón ani iné komunikačné prostriedky. Súd odmietol jeho prepustenie na kauciu.

Pred súdnou budovou, kde sa prípad prejednával, sa zhromaždilo niekoľko stoviek režisérových priaznivcov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sprenevera #moskovský súd #Kirill Serebrennik