Britská vláda trvá na ukončení jurisdikcie súdneho dvora EÚ

Britská vláda vo svojom stanovisku pre rokovania o odchode z Európskej únie potvrdila požiadavku ukončenia jurisdikcie únijového Európskeho súdneho dvora (ESD) po brexite.

23.08.2017 15:48
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že po brexite Británia opäť získa kontrolu nad svojimi zákonmi.
debata

Priznáva mu ale určitý vplyv na výsledky sporov v pobrexitovom období, napríklad pri výklade práva Únie.

Dokument nevylučuje jurisdikciu únijového súdu v Británii počas prechodného obdobia, ktoré nastane po odchode Británie z EÚ v marci 2019.

Kabinet premiérky Theresy Mayovej uviedol, že bude s EÚ spolupracovať na podobe prechodného obdobia vrátane opatrení týkajúcich sa presadzovania práva alebo riešenie sporov.

Vláda však upozornila, že nie je známy prípad, kedy by Európsky súdny dvor bol poverený vymáhaním alebo výkladom medzinárodných dohôd medzi EÚ a tretími krajinami. Založenie „hlbokého a osobitného vzťahu“ medzi Britániou a EÚ po brexite bude podľa vlády vyžadovať nový mechanizmus riešenia sporov.

Britská vláda tiež uviedla niekoľko možných spôsobov riešenia sporov, ako je zakladanie spoločných komisí alebo arbitráže.

Z priamej bude nepriama jurisdikcia

V predchádzajúcich stanoviskách britskej vlády sa hovorilo o požiadavke ukončení „priamej jurisdikcie“ ESD, čo podľa BBC vyvolávalo otázky, čo znamená „nepriama“ jurisdikcia, ktorá by bola súdu Únie ponechaná.

Zdroje, na ktoré sa BBC odvoláva, bagatelizovali význam slova „priamy“. Podľa nich to znamená len to, že rozhodnutia Európskeho súdneho dvora nebudú v Británii platné automaticky a že súd nebude mať právomoc rušiť britské zákony.

Mayová vyhlásila, že Británia po brexite získa späť kontrolu nad svojimi zákonmi. „Budeme mať schopnosť vytvárať si svoje vlastné zákony – naše zákony bude vytvárať parlament – budú to britskí sudcovia, ktorí budú tieto zákony vykladať, a bude to britský najvyšší súd, ktorý bude posledným arbitrom týchto zákonov,“ vyhlásila Mayová.

Podľa kritikov však nie je možné sa vyhnúť tomu, aby európski sudcovia mali určitú úlohu pri presadzovaní nových zmlúv medzi Britániou a EÚ.

Európsky súdny dvor má v sporných záležitostiach zaisťovať, aby členské štáty dodržiavali právo Únie, a tiež rieši spory medzi krajinami a únijovými inštitúciami. Jeho rozsudky sú záväzné pre všetky členské štáty.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Európsky súdny dvor #Brexit