Turecko nepovolí sformovanie kurdského štátu, zopakoval Erdogan

Turecko nedovolí, aby na jeho južnej hranici so Sýriou vznikol kurdský štát. Povedal to prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara tiež nechce, aby iracký autonómny Kurdistan robil plánované referendum o nezávislosti.

23.08.2017 16:03
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (5)

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavuşoglu dnes povedal, že predstaviteľov irackých Kurdov požiada, aby referendum o nezávislosti plánované na 25. septembra zrušili. Oznámil to na tlačovej konferencii so svojimi irackými náprotivníkmi v Bagdade; S predstaviteľmi irackých Kurdov sa má stretnúť v severoirackej provincii Irbíl.

S prezidentom irackého Kurdistanu Masúdom Barzánim sa stretol aj americký minister obrany Jim Mattis. Proti referendu o nezávislosti Kurdistanu sú aj Spojené štáty, ktoré sa obávajú, že by preto mohol vzniknúť ďalší konflikt v regióne. Prioritou je boj s teroristickou organizáciou tzv. Islamský štát (IS). Mattis dnes pricestoval do Turecka.

Proti možnému sformovaniu kurdského štátu v severnej Sýrii sa turecký prezident ohradil už v utorok.

„Nedovolíme, aby Strana demokratickej únie (PYD) a (jej ozbrojené krídlo) Ľudové ozbrojené jednotky (YPG) sformovali v severnej Sýrii takzvaný stať,“ povedal Erdogan v prejave v prezidentskom paláci.

Ankara má dlhodobo veľmi negatívny postoj k milíciám YPG a nazýva ich teroristami. Podozrieva ich z úzkej spolupráce s kurdskými separatistmi na juhovýchode Turecka.

„Myslím, že moji kurdskí bratia by nikdy nedovolili, aby v severnej Sýrii a južnom Turecku niečo také vzniklo. V rámci našej krajiny tvoríme jeden národ. Jeden národ, ktorý má 80 miliónov ľudí. Máme jednu vlajku, jednu vlasť a jeden štát,“ Povedal Erdogan. „Kto by chcel tento národ rozbiť, toho pošleme do hrobu,“ dodal.

Bojujú proti IS, v Turecku ich zakázali

Podľa tureckého prezidenta sa strana PYD, ktorá obhajuje záujmy sýrskych Kurdov, a jej milície YPG snažia vybudovať v severnej Sýrii „teroristický koridor“ a dosiahnuť brehy Stredozemného mora. Erdogan povedal, že Turecko proti nim bude postupovať tak isto, ako proti Strane kurdských pracujúcich (PKK). Táto organizácia je v Turecku zakázaná; Zapája sa do boja proti IS v Sýrii a jej členovia sa usilujú o nezávislý kurdský štát.

Erdogan uviedol, že v prípade potreby Turecko zasiahne v severosýrskej oblasti Afrín. Ankara už podľa neho diskutovala o tejto otázke s Iránom a Ruskom.

Turecký prezident sa v prejave tiež ohradil proti tomu, že Spojené štáty milíciám dodávajú zbrane. Aj keď sú USA a Turecko spojencami v NATO, ich názory na YPG sa líšia. Washington vyzbrojuje sily YPG, ktoré bojujú proti militantom z IS v Sýrii a dobývajú ich sýrsku baštu Rakka.

Kurdov označujú za najväčší národom bez štátu. Z 30 miliónov Kurdov žije väčšina z nich v Turecku (14,3 milióna), Iráne (7,8 milióna), Iraku (5,4 milióna) a Sýrii (dva milióny). Jediné autonómne územie s vlastnou administratívou – regionálnou vládou a parlamentom – majú Kurdi od roku 1991 na severe Iraku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #Kurdistan