Španielsko zvyšuje bezpečnostné opatrenia v Barcelone, Nemecko v Kolíne

Španielsko zvýši bezpečnostné opatrenia v Barcelone na miestach, ktoré vyhľadávajú turisti, ako aj na športoviskách a kultúrnych pamiatkach. Oznámili to katalánske úrady. Reagujú na atentáty, pri ktorých v Katalánsku zomrelo 15 ľudí a ďalších 120 zranili.

23.08.2017 18:20
debata (7)

Pre útoky zadržali štyroch podozrivých a jeden z nich povedal, že pôvodne chystali väčšie atentáty, ktorých cieľom mali byť práve pamiatky.

„Policajtov už máme pri (barcelonské katedrály) Sagrada Familia a zvyšujeme ich počet, bez toho aby sme obmedzovali návštevníkov,“ povedal Joaquim Forn z katalánskej vlády. „To bude určite jedno z miest, kde policajnú prítomnosť navýšime,“ povedal tiež prefekt Enric Millo, ktorý dnes rokoval s Fornom a barcelonskou starostkou Adou Colauovou.

Po útokoch španielska vláda ponechala bezpečnostné opatrenia na štvrtom, teda druhom najvyššom stupni. Preto úrady nemôžu zaviesť nové opatrenia, ale môžu zintenzívniť tie, ktoré už existujú, vysvetlil Forn.

Opatrenia posilnia aj pri športoviskách, na staniciach a miestach demonštrácií

Katalánska polícia posilní prítomnosť svojich ľudí v uliciach Barcelony o desať až dvadsať percent. Viac policajných dôstojníkov vyšlú na letisko a vlakovú stanicu, na kultúrne pamiatky a športové areály, ako aj na miesta demonštrácií.

Colauová povedala, že technická komisia rozhodne o možnom umiestnení bariér k vysoko navštevovaným miestam s cieľom zabrániť vjazdu automobilov. Colauová čelila bezprostrednej kritike, že nenechala bariéry postaviť na promenáde La Rambla, kde vrah autom zabili 13 ľudí.

V Paríži sa stretli francúzsky a španielsky minister vnútra Gérard Collomb a Juan Ignacio Zoido. Povedali, že na hraniciach oboch krajín sa budú robiť prísnejšie kontroly a prehĺbi sa výmena informácií. Francúzsko potvrdilo, že auto použité pri útoku v Cambrils niekoľko hodín po útoku v Barcelone zachytili dva dni predtým v parížskej oblasti.

Opatrenia spravia aj v Kolíne nad Rýnom

Nemecké mesto Kolín nad Rýnom rozostaví ťažké kamenné bloky v okolí svojej slávnej katedrály, aby budovu a jej návštevníkov ochránilo pred potenciálnymi teroristickými útokmi. Kolínsky policajný prezident Uwe Jacob v stredu uviedol, že mesto zvyšuje bezpečnostné opatrenia v reakcii na nedávne útoky autami v Španielsku. Kamenné bloky, ktoré majú niekoľko stoviek kilogramov, sú vyradené časti chrámu. Použijú ich na zablokovanie vstupov do veľkého námestia pred katedrálou.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #barcelona #útoky #bezpečnostné opatrenia #Kolín nad Rýnom